top of page
  • Sakura

17 от най-добрите корейски драми на 2022 година

Актуализирано: 31.10.2023 г.Най-сетне дойде времето за равносметка на 2022 година. Отново станахме свидетели на това как к-драмите завоюват нови почитатели и макар че някои успяха да се изгубят по пътя на глобализацията, следвайки чужди тенденции, други донесоха свежест с интересните си и завладяващи сюжети. Ето защо си заслужава да отбележим корейските драми, които през последните 12 месеца грабваха вниманието ни.


Имайте предвид, че в рамките на една година се излъчват прекалено много драми и ако сме пропуснали някоя от любимите ви драми, с радост ще прочетем в коментарите вашите предложения!


Our Beloved Summer

Драмата проследява двама бивши, на които им се налага отново да се изправят един пред друг след години, за да пресъздадат документалния филм от младините си. Ако трябва да посочим идеал за връзка, тази в Our Beloved Summer би била един от задължителните примери. Choi Woong и Kook Yeon Soo научават в процеса, че времето и обстоятелствата могат да разделят хора, но могат и да помогнат в осъзнаването на грешките. Човешките взаимоотношения винаги са сложни, но затова понякога трябва да спрем за малко, да се замислим и да си дадем втори шанс да ги поправим.


A Business Proposal

A Business Proposal беше една от хитовите драми през тази година и главната причина беше следната: тя върна всички онези клишета, които обичахме в старите драми (най-вече връзка с договор между служител и шеф), но по онзи умишлен и съзнателен начин, каращ ни да се смеем на висок глас. И все пак, за да сме обективни, признаваме, че дори и да остави в нас положителни чувства, към края сериалът изгуби от динамичното си темпо.


Twenty-Five Twenty-One

Тъй като драмата прескачаше през годините, като се фокусираше главно върху 1998 г., докато се излъчваше, феновете измисляха какви ли не теории за финала, затова можете да си представяте какво влияние е оказала. Тя се върти около Na Hee Do, член на националния отбор по фехтовка, и Baek Yi Jin, който по-късно става репортер.


С интерес ще проследите как героите преследват мечтите си и израстват заедно. Сериалът не пропуска обаче да покаже и че хората се променят и дори и спомените ни да са ни ценни, няма гаранция, че всичко ще остане същото.


Crazy Love

Crazy Love с Kim Jae Wook и Krystal Jung беше приятна изненада за зрителите. Драмата разказва за математика No Go Jin – шеф на частна школа, който е ненавиждан от останалите заради ужасното си поведение, и секретарката му, която научава, че не ѝ остава много време живот, и решава да даде урок на No Go Jin.


Точно както гласи заглавието, любовта между No Go Jin и секретарката му Lee Shin A не е от типичните и е следвана от доста недоразумения. Освен че комедията в драмата е право в целта, обожаваме и мрачната нотка, която се прокрадва, докато No Go Jin постепенно осъзнава последиците от поведението си и върви към промяната.


Tomorrow

Сериалът се върти около кризисен екип от жътвари, които вместо да прибират души, трябва да помогнат на хората да изживеят остатъка от живота си, без да се самоубиват. Във всеки епизод реалистично се представят различни истории на хора, които преминават през труден период. Едва ли ще намерите момент, който да не ви трогне и да не ви се стори толкова емоционален и поучителен.


My Liberation Notes

Вариантите са два: или ще обикнете този сериал с цялото си сърце, или ще го намразите. На практика нищо не се случва в него и героите ходят на работа, а след това се прибират вкъщи. Може да ви се стори скучно, но зад тази монотонност се преплитат много човешки съдби. Възможно е да се припознаете в голяма част от персонажите, които живеят като в един сън и не намират начин да преодолеят самотата, съпътстваща ги неотлъчно. Драмата като че ли ти дава топла прегръдка и ти казва, че дори не откриваш смисъл да продължиш, не си единственият в такова положение и не е необходимо да променяш нещо, за да се чувстваш пълноценен.


The Sound of Magic

Ако искате да видите Ji Chang Wook в по-различно амплоа, това е шансът. Тук играе магьосника Lee Eul и показва на Yoon Ah Yi – ученичка с много проблеми в живота, на която ѝ се налага да порасне бързо, че магията все пак съществува, стига да вярваме в нея. Мюзикълът със завладяващи песни и прекрасна кинематография не е за изпускане, защото ще ни отвори очите за един нов свят, различен от тежката реалност и достъпен за нас едвам когато разберем, че за да не се срине, на човек му е нужно да вярва в нещо.


Link: Eat, Love, Kill

Link е сериал, пълен с напрегнати моменти, в които ще се чудите какво следва. Смесица от мистерия, романтика, фентъзи и комедия, драмата се върти около мъж и жена, които споделят едно и също емоционално състояние.


Ревю на драмата можете да прочетете тук.


Yumi's Cells 2

Ако сте гледали първия сезон, вероятно не се учудвате, че вторият присъства в списъка. Вече свързваме сериала с уют, защото Yumi е една от героините в света на к-драмите, която до голяма част ни служи като огледало, в което виждаме и собствените си черти от характера. Да не говорим, че драмата предоставя много опции за анализ на връзките ѝ, от които и самите зрители могат да си направят изводи.


Първи впечатления от първия сезон пък можете да прочетете тук.


Extraordinary Attorney Woo

Хитовата продукция разказва за адвокат Woo, която е аутист. Феновете останаха впечатлени от актрисата Park Eun Bin, защото тя е подходила отговорно към ролята, помагайки им по-добре да разберат гледната точка на хората от аутистичния спектър. Друга причина веднага да започнете да гледате се корени в случаите, които Woo Young Woo разрешава и към които подхожда с голяма доза креативност.


Ако търсите още причини да гледате драмата, можете да прочетете статията ни тук.


Alchemy of Souls

В момента се излъчва втората част на сериала и макар че Jung So Min се оттегли, няма изглед интересът да спадне скоро. Разбира се, съвсем основателно – във фентъзи драмата, която се върти около способността, наречена “алхимия на душите”, има обрати, хумор, напрежение, а сюжетът умело преплита модерното с чара на историческото.


Сериалът има и втори сезон, който започна съвсем наскоро и предстои да даде отговори на едни от най-любопитните въпроси.


The Golden Spoon

Заслужава ли си да размениш бедното си, но любящо семейство за охолен живот? Това е основната дилема в The Golden Spoon, която занимава главния герой, изигран от Yook Sung Jae. Отговорът може да поеме в различни посоки, затова гледайте, за да разберете. Едно е сигурно: тенденцията, в която драмите се заемат с разнищването на вечното противопоставяне между бедни и богати, тепърва набира скорост.


Cheer Up

Дали драмата реално развеселява, или не, ще оставим на вас да прецените, но тя ни запознава със студентите в университет Yeonhee и не трябва да се заблуждавате, че ще се разказва за преследването на мечтите. Разбира се, срещат се и такива елементи и въпреки това мистерията заема централно място.


Weak Hero Class 1Главният герой в драмата е тормозен ученик, който намира сили да се бори по свой собствен начин. Да се каже, че Weak Hero Class 1 се върти само около тормоза, би било твърде недостатъчно, защото засяга и теми като: търпението, което си има предел; чувството на обида, което може да преобрази напълно човек; безпомощността на човек, който осъзнава как постепенно губи ценните за него хора, отмъщението като движеща сила и други.


Salon De Nabi

Salon De Nabi е може би най-подценяваната драма на 2022 година и ви съветваме да ѝ хвърлите едно око. Главните персонажи в нея са фризьори, на които всеки ден им се налага да се сблъскват с различни клиенти. Сериалът ще ви накара да проумеете, че прическата говори много повече за някого, отколкото си мислим.


Засегнати са и сериозни теми, но настроението продължава да е ведро. Централен персонаж е интровертът и стажант в салона Gi Bbeum. Докато изучава тънкостите на професията, тя се учи не само да общува с клиентите си, но и да подобри комуникацията си с останалите, на които държи.


Gaus Electronics

Сред малкото корейски слапстик комедии, които се правят, Gaus Electronics е истинско откритие. Не очаквайте последователен сюжет или задълбочени герои, чарът на драмата е в абсурдните ситуации, в които попадат героите. Единственото ни оплакване е, че е само 12 епизода, а имаме нужда от още неспирен смях.


Work Later, Drink Now Season 2

Първият сезон на драмата успя да грабне вниманието на зрителите със своята непринуденост. Макар че в новия сезон се налага създателите да адресират една много по-сериозна тема, която внася промени, трите момичета остават любимия ни сплотен екип. Каквото и да става, те не се взимат прекалено насериозно, винаги се подкрепят и, разбира се...пият. Вие какво друго очаквахте?


1 Comment


Kumiho
Kumiho
Jan 05, 2023

Срам и резил, нито една не съм гледала от тези... 😥

Like
bottom of page