top of page
  • albenacacheva

Yoon премества президентството в сеулския район Йонсан


Новоизбраният президент Yoon Suk Yeol заяви, че ще премести Cheong Wa Dae в сградата на Министерството на националната отбрана в сеулския район Йонсан. Cheong Wa Dae, известно също като Синята къща, е кабинетът и официална резиденция на държавния глава на Република Корея.


Сутринта на 20 март той проведе пресконференция, за да обяви преместването в пристройката към Корейския банков институт, където в момента се помещава президентски комитет по прехода, в квартал Самчон на градския район Чонно.


Обещанието беше дадено по време на предизборната му кампания. Предложеното преместване беше обявено на 27 януари като ключова задача на неговата администрация. Тогава новоизбраният президент Yoon обеща да премести президентската канцелария от столичния квартал Gwanghwamun и да отвори Cheong Wa Dae за посетители.


Yoon и неговите помощници избрат комплекса на министерството, след като вземат предвид фактори като сигурност, охрана и бюджет.


Новоизбраният президент Yoon нарече преместването "нелека задача" и "щателно" проучи плановете за преместване на правителствените офиси в Gwanghwamun след избирането му. Той посочи още, че в комплекса на министерството и в зоната за Обединения комитет на началник-щабовете ще има помещения за командване на националната сигурност.


Той добави, че по този начин Cheong Wa Dae може да бъде "напълно върнат" на хората и посочи "малко неудобства" за обществото, свързани със сигурността и охраната.


Основната сграда на президентската канцелария и секретариатът са разделени, поради което комуникацията между президента и неговите съветници "не е гладка", добави той. Той заяви, че причините за преместването са за да се разреши този проблем, както и да се осигури безпроблемна комуникация и ефикасна работа.


Новоизбраният президент Yoon заяви, че обещава преместването да премахне затворения характер на района на Cheong Wa Dae и винаги да общува с народа, за да изпълнява волята му. Той "искрено помоли" обществеността да не тълкува преместването като просто преместване на институция, а като негова решимост да работи правилно и да изпълнява задълженията си.


Новоизбраният президент заяви, че напълно осъзнава, че комуникацията е по-важна от физическото пространство, като добави, че пресцентърът, който ще бъде създаден на първия етаж на изпълнителния офис на главнокомандващия, ще позволи по-лесен контакт с медиите.


След приключване на преместването Cheong Wa Dae и неговата площ от 250 000 кв. м ще бъдат отворени за посетители от май.


Новоизбраният президент Yoon заяви, че ще отвори и "върне" обекта на Cheong Wa Dae от 10 май, когато неговата администрация поеме управлението. Заедно с основната сграда и държавната къща за гости Yeongbingwan той обеща да "върне напълно" градината Nokjiwon, която нарече "най-добрата градина", и Sangchunjae - място за настаняване на държавни гости.


Източник: Korea.net

bottom of page