top of page
  • Team BKNews

Yoon Suk-yeol спечели президентските избори в Южна Корея


Кандидатът от консервативната опозиция Yoon Suk-yeol изпревари опонента си Lee Jae-myung от управляващата Демократична партия в президентските избори в сряда, като се слага край на запомнената като една от най-горчивите политически кампании.


Lee призна поражение рано в четвъртък сутринта, местно време, а Yoon обяви победата си скоро след това.


Дадох най-доброто от себе си, но не оправдах очакванията - се обърна Lee към поддръжниците си в офиса на Демократическата партия - това е нито ваше поражение, нито на Демократичната партия. Цялата отговорност е моя.

Yoon спечели 48.59% от вотовете, а Lee събра 47.80%.


Кой е новият президент на Южна Корея?

Yoon е бивш топ прокурор в Южна Корея и е сравнително нов в политиката, след като се издигна като държавен прокурор.


Като кандидат на Партията на силата на хората, Yoon обеща да изкорени корупцията и да заеме ястребова позиция относно Северна Корея.


Победата за Юн представлява забележителен обрат за консерваторите, които са в безпорядък след импийчмънта и уволнението на президента Park Geun-Hye.


Президентите са с един единствен мандат от пет години, а този на Yoon ще започне през май.


И двамата кандидати - непопулярни


Изборите се превърнаха в тясна надпревара между Lee и Yoon, но и двамата са толкова непопулярни, че местните медии дадоха име на състезанието, свързано с това.


Yoon е обвиняван в антифеминизъм, а Lee е имал няколко скандала.


Lee управляваше най-гъстонаселената провинция Gyeonggi. Той стана известен с агресивните си реакции за коронавируса и множество свежи политики, включително всеобщ минимален доход и безплатни училищни униформи.


Кои са ключовите проблеми?

Основните притеснения сред младите гласуватели бяха стремглаво покачващите се цени на жилищата в столицата Сеул, вътрешното неравенство и упоритата младежка безработица.


И двамата кандидати обещаха да построят нови домове, но предложиха коренно различни решения на кризата. Lee разчита на ляво и държавно жилищно строителство, а Yoon е воден от пазарни решения.


Северна Корея също остава сред основните проблеми.


Пхенян направи рекордно тестване на оръжия тази година, включително и такова само дни преди изборите.


Президентството на Yoon най-вероятно означава обрат в политиката на предшественика му Moon Jae-in по отношение на Северна Корея.


Консерваторът обеща да заеме по-твърда позиция и призова за повече сътрудничество със САЩ за противопоставяне на заплахата от Пхенян.


Източник: DW

Comments


bottom of page