top of page
  • albenacacheva

Администрацията на Yoon променя политиката на Южна Корея спрямо Китай


Избирането на консерватора Yoon Suk-yeol за следващ президент на Южна Корея повдигна въпроси относно бъдещата посока на отношенията между Сеул и Пекин, тъй като бившият прокурор даде да се разбере, че планира да засили търговските връзки и връзките в областта на сигурността с Вашингтон.


Yoon зае по-твърда позиция по отношение на Китай в сравнение с отиващия си либерален президент Moon Jae-in, който отдаваше голямо значение на връзките с икономика № 2 в света, както по отношение на търговията, така и на способността ѝ да помага в преговорите със Северна Корея.


Китай е най-големият търговски партньор на Южна Корея, като през 2021 г. е погълнал 25% от общия износ на Корея, спомагайки за увеличаване на двустранната търговия до рекордните 301,5 млрд. долара.


Но ескалиращото съперничество между Пекин и Вашингтон поставя дилема пред Сеул, който трябва да балансира между икономическите връзки с Китай и традиционните си отношения със САЩ в областта на сигурността.


Под ръководството на Moon Южна Корея предпочиташе да третира и двете като "еднакво важни" - но това вероятно ще се промени, когато Yoon встъпи в длъжност, казват анализатори.

"Като се има предвид, че неутралната позиция на администрацията на Moon не доведе до практически ползи и като се вземе предвид нивото на антикитайските настроения в Корея, изглежда възможно новата администрация да запази дистанция от Китай в сравнение с настоящата и да предприеме жестове, клонящи към САЩ" - казва Moon Jong-chol, научен сътрудник в Корейския институт за индустриална икономика и търговия.

Бъдещата администрация би могла да представлява най-голямото изпитание за връзките между Сеул и Пекин от 2017 г. насам, когато отношенията се влошиха след решението на Южна Корея да разположи Терминална защита на зона с висока надморска височина (THAAD), за да се предпази от евентуални ракетни атаки от Северна Корея.


Разполагането на тези системи разгневи Пекин, който отговори с бързи икономически мерки срещу Сеул. Китай твърди, че американската система за противоракетна отбрана позволява на САЩ да шпионират на негова територия.


По време на кампанията си Yoon твърдеше, че администрацията на Moon е била покорна на Пекин, като същевременно е обещавала допълнително разполагане на THAAD за противодействие на атаките от Пхенян.


Yoon също така намекна, че ще се присъедини към Четиристранния диалог за сигурност, или "Quad", между САЩ, Индия, Австралия и Япония, който беше сформиран на фона на споделената загриженост от нарастващата мощ и влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.


Белият дом увеличава усилията си за ограничаване на технологичното развитие на Китай, като поставя китайски технологични гиганти като Huawei Technologies Co. и Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) в черния списък на търговците.


Вашингтон също така се подготвя да стартира Индо-тихоокеанска икономическа рамка, която може да затрудни Пекин да използва икономическото си влияние в региона. Той работи и за преориентиране на веригите за доставки от Китай.


След встъпването на Yoon в длъжност през май се очаква Южна Корея да се присъедини към търговската рамка и да играе ключова роля в новата верига за доставки, ориентирана към САЩ предвид силните ѝ страни в производството на полупроводници и батерии за електрически превозни средства.

"Като се има предвид, че корейските производители на чипове имат достъп до американска интелектуална собственост и оборудване при производството на полупроводници, които са основна експортна стока на страната, Корея не може да пренебрегне действията на САЩ за ограничаване на китайския технологичен сектор", казва Moon от Корейския институт.

Yoon сигнализира, че администрацията му ще се стреми да намали икономическата зависимост от Китай и да разшири връзките с Югоизточна Азия.

"Правителството на Moon работеше със САЩ за подобряване на устойчивостта на веригата за доставки, но основно в рамките на двустранния съюз между САЩ и Южна Корея", допълни Andrew Yeo, старши научен сътрудник и ръководител на катедрата по кореистика на фондация "Корея" в Центъра за политически изследвания в Източна Азия към Института Brookings.
"Очаквам правителството на Yoon да продължи икономическото сътрудничество със САЩ, но и да разшири сътрудничеството и на многостранно равнище с други съюзници и партньори на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, които са изправени пред сходни проблеми във веригата за доставки."
"Въпросите, свързани с устойчивостта на веригите на доставки, цифровото управление и нововъзникващите технологии, вероятно ще бъдат подчертани в Индо-тихоокеанската икономическа рамка, към която очаквам Южна Корея да се присъедини, дори когато се стреми към други многостранни търговски споразумения."

Междувременно Китай подчерта необходимостта от поддържане на стабилни връзки, особено когато двете страни отбелязват 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения тази година.


В поздравително послание до Yoon в петък китайският президент Xi Jinping заяви, че е готов твърдо да отстоява първоначалните намерения за установяване на дипломатически отношения и да задълбочи приятелското сътрудничество.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page