top of page
  • albenacacheva

Новият президент на Южна Корея премахва квотите за жени


Новоизбраният президент на Южна Корея Yoon Suk-yeol няма да въведе полова или регионална квота в комисията по прехода или в кабинета си, когато започне да изпълнява функциите си на президент.


Ключов служител от екипа на Yoon е заявил, че персоналът му ще се определя въз основа на таланта и способностите им, съобщи Yonhap в неделя.

"За да служиш на обществото, талантът е определящ, а не личната история", е заявил служителят, цитиран от информационната агенция.

Този ход е отклонение от квотата за половете, която е въведена по време на управлението на Moon Jae-in и се стремеше да запълни 30% от постовете в кабинета с жени.


Целта от 30 процента беше постигната веднъж през 2020 г. при сегашната администрация. Въпреки това, след като няколко жени министри напуснаха постовете си през 2021 г., съотношението между половете рязко спадна.


В неделя Yoon обяви Ahn Cheol-soo за председател, а народният представител Kwon Young-se от Партията на народната власт - за заместник-председател на комисията по прехода.


Мярката за премахване на 30-процентната квота на половете ще се прилага и следващия месец, когато новоизбраният президент ще обяви кой ще заеме високите постове в правителството, включително министър-председател и министри.


Въпреки че Yoon обяви плановете си да създаде работна група, посветена на устойчивото регионално развитие, според съобщеното не се обмисля квота за наемане на служители от областите Yeongnam и Honam - два региона със силна либерална подкрепа.


На брифинг в събота говорителят на Yoon - Kim Eun-hye описа системата на Yoon като прозрачна, основана на правила, в която хората "гордо се състезават и получават награди за своите талант и способности".


Източник: The Korea Herald

Комментарии


bottom of page