top of page
  • Team BKNews

7 университетски кампуса в Азия със спиращи дъха гледки


Като започнем от места за почивка до сгради край езеро и пролетни цветя, гледката в университета остава трайно впечатление върху младия човек, което се простира далеч от обикновените лекции, клубове и общности или изпити.


Често, когато се замислим за хубави университети, се сещаме за места като Оксфорд или Станфорд. Но Азия също има голям дял от невероятни образователни институции, пълни с исторически сгради, обширни площи, поддържани градини и спокойни езера. Да разгледаме някои от тях по-долу:


Технологичният университет в Nanyang, Сингапур

Класиран на 10-то място сред най-фотогеничните университети в света на QS, Технологичният университет Nanyang е институция с интензивни изследвания, която е един от двата най-големи държавни университета в Сингапур. Реставрираната бивша административна сграда на университета Nanyang тук е обявена за национален паметник през 1998 г. с изглед към историческата градина Yunnan - едно от най-желаните места за снимки заедно с внушителни сгради като The Hive, The Arc и The Gaia - най-голямата дървена структура в Азия.


Пекинският университет в Китай

Първоначално Пекинският университет е познат като Императорският пекински университет. Тази 125-годишна институция е дом на някои от най-хубавите места в света, като започнем от спокойната зона с езерото Weiming до величествената пагода Boya.


Единственият китайски университет, включен сред топ 20 на класацията за 2024 QS World University, Пекинският университет е известен със своите красиви гледки към залеза, борови дървета и живи цъфтежи, от прасковени цветове през пролетта до редици люляк, облицоващи предната част на сградата Wang Kezhen.


Токийският университет в Япония

Кампусът Hongo към Токийския университет е един от петте кампуса в Япония. Отличителна черта е живописната редица от 120-годишни дървета гинко, които стават златни през есента. Мястото се гордее и със спокойното езеро Sanshiro и портата Akamon пред университета, която датира чак от периода Едо.


Аудиториумът Yasuda, известен със своята тухлена фасада, е станала символ на университета, завършен през 1925 г. от архитекта Yoshikazu Uchida, който се вдъхновил от периода на Тайшо по времето на голямото земетресение в Канто.


Университетът Peradeniya в Шри Ланка

Основан като Цейлонския университет в Коломбо през 1492, в крайна сметка университетът се премести в Peradeniya - живописна чаена плантация на брега на река Mahaweli, която предлага по-лесен автомобилен и железопътен достъп до столицата и близкия град Kandy.

Въпреки привидно безкрайните препятствия, които стояха на пътя на преместването му на новото място, университетът най-накрая премести своите студенти и преподаватели. При откриването беше засадено скромно дърво срещу входа. Това бе тихо честване заради смъртта на крал Джордж VI през същата година.


Кампусът е заобиколен от неизползвана горска земя.


Индийският институт на науката в Bangalore, Индия

Основан през 1909 г., индийският институт е водещият институт в страната за изследвания и образование в областта на науката и инженерството, и е един от най-добрите университети в Bangalore.


Кампусът на университета, вдъхновен от Европа, е дело на немския архитект Otto Koenigsberger - главен архитект и планировчик на града Mysore.



Taylor's University в Малайазия

Обхващащ 27 акра тропическа зеленина, кампусът е заобиколен от изкуствено езеро. През 2011 г. университетът получи златна награда от Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM) за майсторското интегриране на езеро в сградата на кампуса.


С изглед към езерото има редици от кафенета и заведения за хранене, четириетажна библиотека и дори шикозно пространство за съвместна работа.


Местата на открито в кампуса са популярни сред студенти и посетители.


Университет Kyung Hee в Южна Корея

Най-много се вижда, че архитектурата на университета Kyung Hee е вдъхновена от катедрала, в Залата на мира, за която се смята, че е базирана на катедралата "Свети Михаил и Света Гудула" в Брюксел.


В невероятния кампус се намират хиляди черешови дръвчета, което го прави популярна туристическа атракция през пролетта между края на март и средата на април.

Източник: Tatler


bottom of page