top of page
  • albenacacheva

Уникалната кафе култура в Сеул + "Хари Потър" тематично кафене


Кафе културата в Южна Корея определено е на високо ниво. Според данни на Statista през 2020/2021 г. в Южна Корея са консумирани над 2,5 милиона торби кафе, всяка от които тежи 60 килограма. Така можем да си представим колко много кафе корейците пият за една година. За сравнение, по данни на Wisevoter, в България се консумират едва 423 хиляди торби кафе. Разбира се, не трябва да забравяме, че населението на Южна Корея е около 7 пъти повече от това на България. За корейците обаче кафето играе важна роля в ежедневието.

Разхождайки се по улиците на Сеул, няма как да не забележим минувачите, които забързано са се запътили нанякъде, докато държат любимата напитка в ръка. Докато в Европа хората предпочитат кафето да е горещо, черно, със или без захар, със или без мляко, в Корея вариациите са безброй, като повечето напитки са студени – с много лед и много сладки. Добавят се всякакви сиропи, сметана и какви ли още не екстри. Цената на кафето също е относително поносима, зависи от напитката и самото кафене, но можете да намерите обикновено черно кафе студено или топло за около 1€.

Цената на кафето в това кафене, намиращо се до Ewha Womans University, варира между 2 лева за голяма чаша американо стдуено или топло и 5 лева за напитките с допълнителни екстри като сиропи и сметана.

Табелата на първия Starbucks, открит в Корея на 27 юли 1999, до Ewha Womans University

Ако потърсите в Гугъл броя на кафенетата в Сеул, ще ви излезе числото 18000. Някои от тях са много малки и там само можете да си вземете кафе за из път. Други са на няколко етажа и обикновено са популярни сред студентите, които прекарват времето си там в учене. Има обаче и т.нар. тематични кафенета. Дизайнът на всяко кафене е строго индивидуален. В допълнение има кафенета с животни, на които можете да се радвате, докато си пиете кафето.


Днес ще ви заведем виртуално в тематично кафене Хари Потър. Кафенето се намира в тесните улички до Honkik University в Hongdae – един от най-популярните парти райони в Сеул. Кафенето се казва 943 King’s Cross Cafe и е разположено на 4 етажа.

Кафенето предлага маркови напитки с имена Wizard Green Tea, Wizard Chocolate, Jelly Smoothie, както и маслена бира. В книгите за Хари Потър това е напитка с вкус на тофи карамел, на която учениците се наслаждават, когато посещават Хогсмийд. Маслената бира се пресъздава с помощта на кремообразна сода, маслен сироп, тофи и сметана. Освен това в кафенето можете да си поръчате храна, също вдъхновена от книгите, както и да изберете между няколко вида торти.

Декорът прави впечатление с детайлите, които са вплетени в него. Всеки етаж е декориран така, че да се чувстваме като в "Хогуортс".

На последния четвърти етаж всеки посетител може да облече една от робите на четирите домове в училището за магии и да си направи снимка. Атмосферата на този 4-и етаж е вече доста коледна. В кафенето е доста тъмно, което допринася допълнително към усещането за мистичност. Тъй като става дума за популярно тематично кафене, цените започват от 6-7€ за напитка.

Препоръчваме на феновете на магичната сага да посетят това кафене в Сеул.


Адрес: 24 Yanghwa-ro 16-gil, 서교동 Mapo-gu, Seoul

bottom of page