top of page

На границата между два свята - разходка до корейската демилитаризирана зона

Корейската война, продължила 3 години (от 1950 до 1953-а), е една от най-кървавите войни след края на Втората световна война. Въпреки че военните действия траят около година, загиват около 3 милиона души. На 27 юли 1953 г. двете страни на конфликта достигат до споразумение за примирие, което така и не довежда до подписване на мирен договор. До ден днешен Корейската народно-демократична република и Република Корея са във война. Двете страни ги дели демилитаризирана зона, дълга 248 км и широка 4 км. Границата преди тази зона обаче е една от най-силно милитаризираните в света.


В тази статия ще ви представим няколко по-неизвестни забележителности в демилитаризираната зона, които могат да се посещават от туристи.


1. Обсерватория "Dora"

Обсерваторията „Dora“ отваря врати през януари 1987. Тя се намира в най-северната част от военната демаркационна линия. В триетажната сграда можем да намерим изложба и голяма зала с 500 места, от където се вижда Севера Корея. На последния етаж са монтирани десетки телескопи, през които можем да наблюдаваме отблизо промишления комплекс в град Kesong, Северна Корея. Освен това от обсерваторията се виждат планината Songak, както и пропагандното селище Gijeong-dong.



2. Трети подземен тунел

По протежение на Демилитаризираната зона се намират 4 тунела, за които се смята, че са били изкопани за изненадваща атака от Север на Юг. Третият тунел е открит в демилитаризираната зона на 18-и октомври 1978 г., въз основа на сведения от севернокорейски дезертьор. Този тунел се смята за особено застрашаващ, тъй като е на само 52 км от Сеул. Освен това структурата на тунела позволява придвижването на 30 000 войници в час. Дължината на тунела е 1,6 км, но само 265 км са отворени за туристи. В тунела е забранено снимането, но обиколката води до голяма бетонна стена, в която има малко прозорче, през което може да се види частта на тунела в Северна Корея.


3. Лифт на мира „Imjingak“

Лифтът е с дължина 850 м и разполага с 26 кабини и преминава над реката Imjin. От другата страна посетителите могат да отидат до Camp Greaves, най-стария американски военен лагер, който предлага поглед върху американска военна архитектура. В мястото, което виждате на третата снимка, се е помещавала боулинг зала. Освен това от другата страна на лифта се намира и реконструкция на моста, по който бившият президент на Южна Корея Moon Jae-in и севернокорейският лидер Kim Jong-un вървят по време на срещата на върха между двете страни през април 2018 г. Тази среща дава надежда на света и общо 80 млн. корейци, че войната ще бъде официално прекратена и че на Корейския полуостров започва нова ера на мир. От 2018 г. до днес се случват много геополитически промени, които за съжаление затрудняват все повече диалога между двете страни.




4. Обсерватория „Odusan“

Разходка до демилитаризираната зона не може да мине без посещение на обсерваторията Odusan, която отваря врати за посетители на 8 септември 1992 г. Специалното на тези обсерватория е, че се намира на мястото, където реката Imjin се влива в река Han. От наблюдателната платформа се вижда планината Songak в Kesong, Северна Корея. Освен това на втория етаж на сградата се помещава експозицията „Носталгия към моя роден град“. На стотици фрески са изобразени спомените на членове на разделени по време на Корейската война семейства за техния роден град. Членовете на тези семейства също даряват снимки, които могат да се видят в обсерваторията. Чрез тези снимки можем да усетим болката, причинена от войната.





bottom of page