top of page
  • Team BKNews

Трагедията в "Итеуон": първото спешно повикване е получено часове преди станалото


Първото обаждане от "Итеуон" до полицията е дошло в 18:34 ч., местно време, няколко часа преди фаталния за много край.


Обадилият се на 112 е казал, че е бил на главната улица до "Итеуон" и че алеята, близо до хотел Hamilton, става опасно препълнена.

"Тази алея е наистина опасна сега, хората се качват и слизат, хората не могат да слязат, но други продължават да идват, ще бъдат смачкани. Едвам се измъкнах, но е пренаселено. Мисля, че трябва да го контролирате." - казал той.

Полицаят попитал дали има предвид, че хората не се разминават както трябва, че "ще бъдат смачкани и ще паднат и тогава ще стане голям инцидент".

"Да, толкова е ужасяващо сега." - отговаря обадилият се.

Това е първото от поне 10 обаждания към полицията в Сеул през следващите три часа в събота. Онази нощ обаче, местните казват, присъствието на полицията било напълно "неадекватно".


Според полицейския протокол друго обаждане било получено около 20:33 ч.:

"Хората падат на улиците, изглежда, че ще стане инцидент, изглежда много опасно."

Последното обаждане, пуснато от полицията, дошло в 22:11 ч., минути преди 22:30 ч., когато хората започват да падат един върху друг:

"Ще бъдат смачкани до смърт тук. Хаотично е." - се казва в обаждането, като се отбелязва, че са чути писъци по телефона.

Натрупващи се доказателства, експерти и поредица от официални извинения сочат явни провали. Местните власти и полицията просто не са били подготвени за тълпите, които се събрали, и се оказали затруднени, щом пристигнали.

Във вторник началникът на южнокорейската полиция каза, че реакцията при извънредни ситуации е била "неадекватна" - първото признание от властите, че не са направили достатъчно за предотвратяването.


Според някои оценки стотици хиляди се спуснали тогава в квартала - голям брой, въпреки че обикновено е натоварен.


Jeong An-sook живее на два блока зад главната улица в "Итеуон", около 300 метра от инцидента. Тя се опитала да излезе между 21:00 и 22:00 ч., но казва, че тълпата в улицата била толкова гъста, че не можела да се движи. Уплашена, тя се върнала в дома си.


Собственик на ресторант, който се прибрал вкъщи в 22:00 ч., казва, че дори не можел да излезе от итеуонската гара, защото била препълнена. Така че отишъл на друга и се прибрал.


Друга жена, която продаваше цветя, за да могат хората да ги поставят пред импровизирания храм за жертвите, казва, че видяла няколко полицаи, а опитите за организиране на тълпата били направени по-рано вечерта от местни доброволци, не от полицията.


Тя също така споделя, че местната бизнес асоциация е поискала помощ от полицията миналата седмица за справяне с тълпите през уикенда, но не я получила.


Знае се, че е имало две срещи, проведени от местния съвет. Първата била с полицията, с началника на местната метростанция и с асоциацията на местния бизнес на 26 октомври. На следващия ден е имало втора среща само между членовете на съвета, за да се обсъди как да се справят с хелоуинските празненства.


Според сайта на област Yongsan са обсъждали Covid мерки, инспекции на продавачите на храна, безопасността в големите заведения и станциите на метрото, събирането на боклука и незаконното паркиране. Кметът на района Park Hee-young е казал на 27 октомври:

"Това е първият Хелоуин от три години насам без социално дистанциране. Ще направим всичко по силите си, за да подсигурим безопасността на живеещите, тъй като сме притеснени за повторно разпространяване на Covid-19, инциденти с наркотици и други."

Няма доказателство някой да е повдигнал въпроса за контрол на тълпата и в двете срещи.


Местните бизнеси казват пред BBC, че по-рано е имал глобален фестивал през октомври. Той бил организиран от съвета и бил подготвен план за контрол на тълпата.


След инцидента кметът Park казал пред местните медии, че съветът на Yongsan направил всичко по силите си, но фактът, че хелоуинските празненства нямали един организатор, променил нещата, за разлика от други събития. Оттогава тя се е извинила на жертвите и семействата им.


Докато длъжностни лица продължават да се обвиняват, остава фактът, че никой не е спрял хиляди хора, основно тийнейджъри или в 20-те си години, да се изкачват по наклонената алея тогава. Веднъж щом това станало, предотвратяването било почти невъзможно.


Тясната улица ги хванала в капан, а наклонът значел, че дори когато някой падне, това ще предизвика ефект на доминото върху другите. Хората също така се движели в няколко посоки едновременно, опитвайки се да избягат.


За потенциално опасно се счита повече от петима души на квадратен метър, а там имало най-малко 10 души на кв. м., казва Baek Seung-joo - професор по пожарна безопасност в Open Cyber ​​University. Той казва, че е направил оценката въз основа на изображения и кадри.

"Инстинктивно в такава ситуация хората не си помагат един на друг, те се състезават и не следват заповеди...Не можеш да обвиниш младите хора, които са бутали другите, когато са били под изключителен натиск. Властите са отговорни, че не са предотвратили тълпата." - казва той.

Властите продължават да се винят един друг. Националната полиция казва, че е помолила градското метро в Сеул да попречи на влаковете да спират на гара "Итеуон" в събота, за да се ограничат тълпите. Метрото отрече това, заявявайки, че е получило официално запитване само един час след инцидента.


Полицията в Yongsan също каза, че местните фирми са я помолили да не контролират тълпите през уикенда, за да избегнат намаляване на клиентите си; местната бизнес асоциация отрече това.


Сериозността на ситуацията обаче е била очевидна още от първия сигнал, подаден още часове преди да бъде съобщено за смъртни случаи:

"Никой не контролира сега. Полицията трябва да контролира това. Първо трябва да излязат хора и тогава да се пуснат други. Хората продължават да прииждат, но не могат да излязат." - се казва в обаждането.

Източник: BBC, CNA



bottom of page