top of page
  • bknmoni

Yoon обяви национален траур заради трагедията в "Итеуон"


Yoon се обърна на живо към нацията от президентската канцелария ден след като тълпата в тясна уличка в "Итеуон" смаза десетки млади хора, много от които на 20 години, отишли да се забавляват за Хелоуин.


"Наистина е ужасяващо", каза той, описвайки събитието като: "трагедия и бедствие, които не е трябвало да се случват".

"Като президент, който е отговорен за живота и безопасността на хората, тежко ми е и се боря да се справя с мъката си. Правителството ще определи периода от днес до овладяването на инцидента като период на национален траур и ще постави като основен приоритет в административните въпроси мерки за възстановяване и последващи действия."

Премиерът Han Duck-soo по-късно каза пред репортери, че периодът на траур ще продължи от неделя до събота по инструкции на Yoon и че в центъра на Сеул ще бъде поставен траурен олтар, за да може хората да отдадат почит на жертвите.


Han говори след среща на правителството, председателствана от Yoon, като каза, че ранените и семействата на жертвите също ще получат финансова помощ в съответствие с определянето на район Yongsan като специална зона на бедствие.


По време на траура всички държавни служители ще бъдат длъжни да носят траурни ленти.


Yoon изрази съболезнованията си за смъртта и пожела бързо възстановяване на ранените, като каза в обръщението си, че правителството ще подпомогне подготовката за погребението и ще мобилизира изцяло спешните медицински служби за лечение на пациенти, включително чрез назначаване на държавни служители индивидуално на тези, които се нуждаят от помощ.


"Най-важното е да се установи причината за инцидента и да се предотвратят подобни случки. Ще проучим щателно причината за инцидента и ще направим фундаментални подобрения, така че подобни инциденти да не се случват отново в бъдеще."

Yoon каза още, че ще инструктира вътрешното министерство и други министерства да извършат спешен преглед на всички празненства на Хелоуин и други местни фестивали, за да гарантират, че се провеждат по организиран и безопасен начин. Веднага след обръщението си, той посети мястото на инцидента, преди да се отправи към правителствения комплекс в центъра на Сеул, за да ръководи срещата на правителството за отговор. Той също така е наредил на всички правителствени служби да свалят знамената си наполовина. Източник: The Korea Times

תגובות


bottom of page