top of page
  • Team BKNews

Училищата в Делхи затварят заради силно замърсяване на въздуха


Властите в индийската столица Делхи затвориха всички начални училища за два дена заради влошаващи се нива на замърсяване на въздуха.


Учените казват, че се очаква да се влоши още повече през следващите две седмици. Министърът на околната среда на Делхи свика спешна среща за разглеждане на ситуацията. Столицата е един от най-замърсените градове в света.


Въздухът в Делхи става особено токсичен през зимата поради различни фактори като: изгаряне на остатъци от реколтата от фермери, ниска скорост на вятъра и палене на фойерверки по време на фестивали.


В четвъртък вечерта концентрацията на PM2,5 - фини прахови частици, които могат да запушат белите дробове и да причинят множество заболявания - надхвърли безопасната граница от 60 микрограма на кубичен метър със седем до осем пъти в няколко части на града и неговите предградия , според данни на правителството.


Главният министър на Делхи Arvind Kejriwal скоро обяви, че всички държавни и частни начални училища в града трябва да останат затворени в петък и събота.


Като част от третата фаза от плана за отговор на ефектите от повишеното замърсяване, бе сложена незабавна забрана на несъществени строителни дейности в града.


Във втората фаза, въведена миналата седмица, всички обществени транспортни услуги, включително метрото в Делхи и електрическите автобуси, бяха инструктирани да увеличат честотата си, за да ограничат емисиите от превозните средства.


Миналия месец правителството на Делхи въведе пълна забрана върху производството, продажбата и използването на фойерверки в града. Практиката е в сила през последните три години.


Замърсеният въздух причинява сериозни здравословни проблеми на жителите на Делхи всяка година.


Здравните специалисти съобщават за нарастващи случаи на астма и белодробни проблеми сред деца и възрастни хора поради влошаващото се качество на въздуха.


Източник: Би Би Си


bottom of page