top of page

Ученици съдят правителството, след като изпит свърши 90 секунди по-рано

Група южнокорейски ученици съдят правителството, след като изпитът им за прием в университет приключи 90 секунди по-рано от предвиденото.


Всеки от тях иска по 20 млн. вона - цената за една година учене - за да положат отново изпита.


Адвокатът им твърди, че грешката е оказала влияние върху изпитите на останалите ученици.


Така известният за страната изпит за прием в университет Suneung е 8-часов "маратон" с тестове, които следват един след друг, по няколко предмета.


Suneung е един от най-трудните изпити в света и залозите са големи - той не само определя университетските стажове и работни места, но дори и бъдещите взаимоотношения. По време на годишното събитие се предприемат редица мерки за подпомагане концентрацията на учениците като затваряне на въздушното пространство на страната и отлагане на отварянето на фондовия пазар.


Резултатите от тазгодишния изпит бяха пуснати на 8 декември. Съдебният иск, заведен от най-малко 39 ученици, твърди, че звънецът за тях е звъннал по-рано в столицата Сеул по време на корейския - първия тест от изпита.


Някои от учениците веднага се оплакали, но казват, че квесторите все пак взели тестовете им. Преди началото на следващата част от изпита учителите разбрали грешката си и дали минута и половина по време на обедната почивка, но учениците успели да отбележат местата, които били празни, и не им било позволено да променят нанесени отговори.


Учениците споделят, че били толкова разстроени, че не успели да се съсредоточат върху останалата част от изпита. Съобщава се, че някои се отказали и се прибрали по домовете си. Адвокатът им Kim Woo-suk каза пред местните медии, че образователните власти не са се извинили.


От телевизия KBS цитираха властите, които казали, че квесторът на това конкретно място, където се провеждал изпитът, не е засякъл правилно часа.


Източник: Би Би Си

תגובות


bottom of page