top of page
  • Team BKNews

"Дръжте телефоните си включени 24 часа": директорът на ПР отдела на търсачката Baidu се извини след обществено недоволство

Ръководителката на връзките с обществеността в най-голямата китайска търсачка Baidu се извини, след като коментарите ѝ, възхваляващи културата тип "работи, докато умреш", предизвикаха публично недоволство.


В поредица от видеа, публикувани в китайската версия на TikTok - Douyin - Qu Jing казва, че не носи отговорност за благосъстоянието на служителите, тъй като не е "тяхна майка".


Тя също така заплаши с уволнение свои подчинени, ако се оплачат от управлението ѝ:

Мога да направя невъзможно намирането на работа в тази индустрия само с кратко есе. - написа тя

В сряда г-жа Qu призна, че постовете ѝ, които оттогава са свалени, са предизвикали "много уместна" критика:

Дълбоко разсъждавам върху тях и смирено ги приемам. - написа тя в WeChat.

Тази обществена реакция хвърля светлина върху лошия баланс между работата и личния живот в китайските компании, особено в технологичната сфера.


Основателят на Alibaba Jack Ma бе нарекъл това да си част от работната култура 996, в която хората работят от 9 сутринта до 21 ч., 6 дни в седмицата, "благословия".


В едно от видеата си Qu твърди, че е толкова заета с работа, че не знае в кой клас е синът ѝ. В други видеа казва:

Ако работите във връзки с обществеността, не очаквайте да почивате уикенда.
Дръжте телефона си включен по 24 часа на ден, винаги в готовност да отговорите.
Това дали плачете, или не, не е нещо, за което трябва да ме е грижа като супервайзър. Имате право да не работите върху важни проекти, но това означава, че не заслужавате повишение.

Baidu не са коментирали въпроса. В извинението си Qu казва, че видеата ѝ не представят позицията на Baidu и че не е търсила съгласието на компанията, преди да ги качи.

Извинявам се, че неподходящите видеоклипове доведоха до неразбиране на обществеността за ценностите и корпоративната култура на моята компания.
Ще се поуча от грешките си и ще подобря начина, по който общувам, и ще се грижа повече за колегите си.

Източник: BBC, Sixth tone

bottom of page