top of page
  • Team BKNews

Японски град се извини, след като посъветва бременните жени да готвят, чистят и правят масажи


През 2017 г. град Onomichi в японската префектура Hiroshima е провел обществено проучване, което е използвано за създаване на листовки за бремени жени, по-късно раздадени на жителите, според сайта на общината.


Една от листовките гласи:

"Има разлики между това как мъжете и жените чувстват и мислят. Една от причините за това е структурната разлика в мозъците на мъжете и жените. Известно е, че мъжете действат въз основа на теории, докато жените действат въз основа на емоции.
Важното е да разбираме различията помежду си и да разпределяме добре ролите." - е допълнено, преди да се заяви, че на съпрузите и новите бащи им харесва да им благодарят за изпълнение на основни задължения като миенето на чинии, сменянето на памперси и държането на детето си. "Възможно е жените да раздразнят мъжете си, ако са заети с грижите за бебето и не изпълняват задълженията си", гласи още флаерът, като съветва жените да не се дразнят без причина.

Заключението във флаера е, че има много неща, които новите майки може да направят, за да удовлетворят съпрузите си като: правенето на масажи, подготвянето на обяд всеки ден, грижите за детето и домакинската работа, поздравяването с "добре дошъл" и това "винаги да са с усмивка на лицето".


Статии в местните медии привлякоха внимание към флаерите, като хората в социалните мрежи избухнаха в гняв. Потребители пишат:

"Достатъчно лошо е, че местните власти разнасят идеята, че грижите за децата е работа на майката и че помощ от трета страна - тази на бащата - ще помогне на идеята. Бих искал местните власти да осведомяват, че и бащите са основен фактор в грижата за децата."
"Стресът е враг на бременността, така че защо нападат само жените? Писмо от опитна майка към нов баща сигурно ще е хиляди пъти по-полезно." - пише друг

Кметът на града Yukihiro Hiratani пусна извинение в сайта на общината, като каза, че флаерите "не са в съответствие с чувствата на бременните жени и други, участващи в отглеждането, и са причинили неприятни чувства на много хора".


Той добави, че общината е спряла да разпространява листовките, защото "съдържат изрази, които насърчават нагласи и практики, които стереотипизират ролите на половете".


Източник: CNN

bottom of page