top of page
  • albenacacheva

Жени в Япония получават обезщетение за дискриминация след приемни изпити


Медицинско висше училище в Япония е осъдено да плати обезщетение на 13 жени за дискриминация след приемни изпити.


Университетът "Juntendo" в Токио поставя по-строги изисквания към студентите от женски пол, тъй като според тях жените имат по-добри комуникативни умения от мъжете и имат предимство при интервютата.


Съдията постанови, че изискванията са били дискриминационни, съобщават местните медии.


Смята се, че това е първото подобно решение в Япония.


То идва заради започнатото през 2018 г. правителствено разследване, след като беше установено, че друго учебно заведение - Токийският медицински университет - е манипулирало оценките на кандидатите още от 2006 г.


Разследването установи, че редица японски медицински университети са манипулирали приема, отчасти за да изключат студенти от женски пол.


По онова време местните медии съобщават, че това е било направено, защото някои университетски администратори са заявили, че според тях жените ще напуснат медицинската професия или ще работят по-малко часове, след като се омъжат и имат деца.


Оттогава университетът "Juntendo" признава, че действията му през последните години са довели до несправедливо отхвърляне на десетки жени.


Частното учебно заведение е осъдено да плати около осем милиона йени (62 000 долара; 50 400 британски лири) като обезщетение на жените, тъй като съдът е постановил, че жените са претърпели емоционален стрес в резултат на "ирационалната и дискриминационна" политика на университета, цитира Kyodo News думите на съдията.


Тринадесетте жени, на които е присъдено обезщетение, са се явили на приемните изпити в университета между 2011 и 2018 г., но не са били приети, съобщава Kyodo News. Две от жените са щели да издържат първия приемен изпит, ако резултатите не са били фалшифицирани, допълва изданието.


Източник: BBC

Comments


bottom of page