top of page
  • Team BKNews

Япония може скоро да премахне закона, забраняващ на жените да се омъжат скоро след развод

Промяната също ще преразгледа закона за „предполагаема легитимност“ за попечителство над деца за първи път, откакто Япония се е сдобила с модерна правна система.

Нека да си представим, че женена двойка живее в Япония. Ще ги наречем Таро и Ханако. Бракът им се влошава и те решават да се разведат. Животът и на двамата скоро влиза в ритъм и скоро след раздялата си те срещат истинската си сродна душа и решават да сключат брак отново три месеца след развода си.


Някои може да кажат, че е твърде скоро, но решението зависи от Таро и Ханако, нали? Всъщност това е само наполовина вярно, защото ако Таро се ожени 3 месеца след развода си, може да стане повод за клюки сред познатите си, но ако Ханако направи същото, това е незаконно.


При настоящия японски закон е забранено жените да се омъжват отново в рамките на 100 дена след развода си, докато мъжете могат да сключат брак и на следващия ден, ако пожелаят. Това третиране е дори по-равно, отколкото беше до юни 2016 г., когато жените трябваше да чакат 6 месеца, преди да могат да сключат брак отново.


Това най-накрая може да приключи. Кабинетът на министър-председателя заяви, че ще внесе законопроект за изменение на закона и премахване на периода за ограничаване на повторния брак за жените.


Защо въобще има такъв задължителен период на чакане за жените?

Премахването на възможни въпроси за бащинство е официалната причина. Мисленето е, че ако жена бързо сключи брак и после има дете, може да настане объркване кой е биологичният баща. Лесно е да се намерят слабости на тази логика. Защо се смята, че разведената двойка продължава да е интимна в късния етап на разпадащия се брак или че женен човек може да е интимен само с брачния си партньор? Също така не се отчита възможността жена да се омъжи повторно и да няма дете скоро след това, или въобще, както и фактът, че може да забременее от някого, когото не ѝ е съпруг.


Нарастващото обществено внимание върху тези сценарии вероятно е допринесло върху намаляването на ограничението от 6 месеца на 100 дена.


Също така част от предложения законопроект е преразглеждане на аспекта на „предполагаемата легитимност“ на японското законодателство. Понастоящем, ако една жена се разведе и се омъжи повторно, но има дете в рамките на 300 дни след развода, нейният бивш съпруг се признава законно за баща на детето (в Япония обикновено се смята, че бременността продължава 10 месеца). Що се отнася до ограничението за повторен брак при жените, привидната причина за това е да се предотвратят спорове за попечителство, но също така се основава на някои старомодни предположения относно сексуалната активност, за които все повече се признава, че не са универсална истина.


Нежелан страничен ефект от закона за личната легитимност са случаите на двойки, които не регистрират раждането на дете, за да предотвратят бившият съпруг на съпругата да бъде посочен като неин законен баща. Това, че не е част от семеен регистър в Япония, може да причини всякакви правни проблеми, когато детето стане пълнолетно и трябва да потвърди самоличността си за работа, данъци и застраховки, и въпреки че практиката повторно омъжените майки да не регистрират раждания не е широко разпространена, случва се достатъчно, че кабинетът да реши, че е време да направи нещо по въпроса.


Според ревизирания закон бившият съпруг на майката ще се счита за законен баща на дете, родено в рамките на 300 дена от развода им, ако майката не се е омъжила повторно. Това ще бъде първата промяна на Закона за предполагаемата легитимност, откакто Япония за първи път създаде Кодекс на гражданското право през 1898 г. след края на феодалното правителство на шогуната.


Кабинетът се надява законопроектът да бъде приет по време на настоящата сесия на парламента, която започна по-рано този месец.


Източник: SoraNews24

bottom of page