top of page
  • Team BKNews

Япония с нови мащабни реформи срещу сексуални престъпления


Законодателите представят първите закони на Япония срещу правенето на сексуално експлоатиращи снимки или видеоклипове на други без съгласие.


Законопроектът срещу "фотовоайорството" ще забрани действия като снимки под полите и тайни заснемания на сексуални действия.


Досега такива криминални случаи бяха разглеждани според законите на конкретната префектура, които много се различават по обхвата си.


Законопроектът е част от по-широко преразглеждане на японските закони за сексуалните престъпления, което също ще разшири определението за изнасилване.


Той изрично забранява заснемането, разпространението и/или притежаването на снимки на нечии гениталии без неговото съгласие.


Криминализира се актът на правене на снимки на хора, манипулирани без тяхно знание в сексуални пози. По-конкретно, законопроектът забранява заснемането на деца "по сексуален начин без уважителна причина".


В Япония детските модели - предимно момичета - обичайно са показвани по сексуално провокативен начин. Например някои са били помолени да позират по бельо или бански.


Нарушителите ще бъдат осъдени на лишаване от свобода до три години или глоба до 3 милиона японски йени


Очаква се реформите да бъдат приети през юни тази година.


Това идва след нарастващото обществено недоволство и исканията за по-строги закони спрямо криминалните действия, свързани със снимки, направени на мобилен телефон.


През 2021 г. японската полиция извърши повече от 5000 ареста за нелегална фотография – рекорден брой и около три пъти повече от случаите през 2010 г.


Около седем от 10 стюардеси в Япония също са съобщили, че тайно са им били направени снимки, според проучване на национален авиационен синдикат, публикувано през март.


Вече повечето производители на мобилни телефони в Япония са инсталирали звуци на мобилните устройства, за да предотвратят тайно заснемане.


Според статии на местни медии понякога снимки на спортисти в спортно облекло са използвани за сексуални или злонамерени цели. Предложеният законопроект обаче не засяга конкретно това поведение.


Източник: BBC

Comments


bottom of page