top of page
bknmoni

Нов различен край на "Боен клуб" в Китай, в който властите печелят

Първо правило на "Боен Клуб" в Китай? Не споменавай оригиналния край. Второ правило на "Боен клуб"? Променете го така, че полицията да победи.

Китай има някои от най-рестриктивните правила за цензурата в света, където властите одобряват малка част от чуждестранните филми, понякога с големи съкращения в сюжета.


Сред най-новите филми, които бяха подложени на рестрикция, е култовата класика от 1999 г. "Боен клуб" на Дейвид Финчър с участието на Брад Пит и Едуард Нортън.


Феновете на филма в Китай са забелязали през уикенда, че има нова версия в платформата Tencent Video, в която антикапиталистическо послание, направило филма глобален хит, е променено. Филмът първоначално завършва с това как Разказвачът (Едуард Нортън) убива своята раздвоена личност Тайлър Дърдън (изигран от Брад Пит). След това заедно с главната героиня Марла Сингър (Хелена Бонъм Картър) наблюдават как всички сгради експлодират - планът на Тайлър за сваляне на съвременната цивилизация е в ход. Но новият край в Китай е съвсем различен. Разказвачът продължава с убийството на Дърдън, но сцената с експлодиращата сграда е заменена с черен екран и надпис:

"Полицията бързо разбра целия план и арестува всички престъпници, успешно е предотвратена бомбата от експлозия."

След това е добавено, че Тайлър е изпратен в "лудница" за лечение и по-късно е освободен. Новият край предизвика възмущение сред китайските зрители, много от които вече са гледали в пиратски сайтове реалния сюжет на филма. От Tencent Video отказват коментар по случая. Понастоящем не е ясно дали правителството е предложило този алтернативен край или производителите на оригиналния филм са направили промените. Холивудските студиа често пускат алтернативни съкращения с надеждата да се премахне цензурата в Пекин и да получат доходоносен достъп до милиони китайски потребители. През 2019 г. множество сцени във филма "Бохемската рапсодия", отнасящи се до сексуалността на емблематичния музикант Фреди Меркюри - основна част от биографията му - бяха отхвърлени и не бяха излъчени в Китай. Под управлението на президента XI Jinping китайските власти са решили да прочистят обществото от елементи, които се считат за нездравословни, включени във филмите, телевизията, компютърните игри. Те също така са стартирали репресии за укриване на данъци и възприемане на неморалното поведение в развлекателната индустрия, затягане, което вече приложено към някои от най-големите знаменитости на страната. Във вторник Киберпространствената администрация на Китай обяви, че стартира месечна "чиста" уеб кампания за създаване на "цивилизована и здравословна" онлайн атмосфера от началото на Лунната нова година. Източник: AFP

Comments


bottom of page