top of page
  • Team BKNews

Защо във Виетнам празнуват Годината на котката, а не на заека?


Докато в Китай посрещнаха Годината на заека, Лунната нова година изглеждаше малко по-различно във Виетнам, където започна Годината на котката.


В цялата страна улиците са украсени със статуи на котки, а магазините са пълни с декорации на тема котки, популярни подаръци по време на виетнамската Нова година, известна като Tet.


Виетнам и съседен Китай споделят 10 от 12-те знака на зодиакалния календар - плъх, тигър, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе.


Но виетнамците почитат котката вместо заека и бивола вместо вола.


Има множество теории, които обясняват защо виетнамците са се захласнали по котката.


Nguyen Hieu Tin, експерт по традиционната виетнамска култура, казва, че отговорът може да се крие в оризовите полета, ценени от фермерите.

Оризът е голяма част от агрикултурата на Виетнам, но със заплахата на много плъхове по полетата котките, които могат да ги ловят, са популярни животни за виетнамците.
Друго обяснение е, че виетнамците не искат да наблюдават две години с подобно животно. Те гледат на мишката и заека като на тясно свързани.

Има и теория, че виетнамците имат собствена интерпретация на китайската дума за заек - "mao". На виетнамски звучи като "meo", което означава котка.


Вярва се, че Годината на котката ще донесе добър късмет във Виетнам.


Източник: AFP


bottom of page