top of page
  • Team BKNews

Филми, които да гледате на Лунния фестивал


Есенният фестивал е време за празнуване. Хората се връщат по домовете си, за да отбележат фестивала със семейството си и близките си. Пътува се до известни дестинации, гледат се фенерите, вечерят се вкусни ястия, докато се гледат филми. Ето някои от най-добрите филми, които да гледате по време на Лунния фестивал:


Over the Moon

Филм, наистина вдъхновен от легендите около фестивала, е ‘Over the Moon’, режисиран от Glen Keane. Анимацията излиза през 2020 г. и се върти около малко момиче на име Fei Fei, което узнава историята на Chang’e и Hou Yi от майка си. Няколко години след смъртта на майка си, недоволна от новата годеница на баща си, тя е решена да покаже, че Chang’e е истинска. В крайна сметка се среща с нея, но се забърква в неприятности, когато Chang’e иска да види подарък, предназначен да върне Hou Yi обратно.


Филмът не само разказва историята на легендата, но и ни дава важни уроци за семейството и още.


Raise the Red Lantern

Режисьорът Yi-Mou Zhang е свършил страхотна работа с този филм. Той разказва историята на момиче, което е изгубило баща си и трябва да стане наложница на богат господар. Тя става третата наложница на мъжа само за да научи, че тя и другите наложници са изправени една срещу друга. Стремежът им да спечелят любовта и привързаността на своя господар разкрива тъмното минало на всеки от тях.


Painted skin

Това е фентъзи романтика от 2008 година, режисирана от Gordon Chan. Сюжетът показва ярката луна, която най-вече представлява тъгата и мистерията.


Когато генерал Wang Sheng хваща прислужницата Xiaowei, няма представа как ще се промени животът му. Xiaowei е не само прислужница, но и лисичи дух, който се храни с човешки сърца, за да запази красотата си. Тя се влюбва в генерал Wang, но той е вече женен. Щом съпругата на генерала започва да я подозира, че е демон, Xiaowei ѝ прави заклинание, с което всички да си помислят, че тя е демонът. Филмът е с много интересни обрати.


Big Fish and Begonia

Big fish and Begonia е фентъзи анимация от 2016 г. Тя разказва за магическо място под човешкия свят, в което момиче на име Chun преминава през ритуал за пълнолетие. Тя е превърната в червен делфин и изпратена в човешкия свят чрез портал, за да усети живота в техния свят. След като се запознава с момче, което умира, докато се опитва да спаси нейния живот, тя го носи в магическия свят с надеждата да го върне обратно, но не осъзнава колко тежки могат да са последиците.

Turning Red

Turning Red е американска анимация, която добре улавя китайската култура и трудностите около порастването.


Филмът разказва за 13-годишното момиче Mei Lee, което е разкъсано между това да бъде прилежна дъщеря и промените, през които преминава. Сякаш предизвикателствата не са достатъчно, когато се развълнува прекалено, се превръща в огромна червена панда.


Източник: Moon festival blog, IMDB




bottom of page