top of page
  • Team BKNews

Всичко, което трябва да знаете за ao dai: виетнамската носия


Националното облекло във Виетнам - áo dài - е един от най-забележителните символи на красотата в страната. В продължение на стотици години áo dài еволюира заедно с Виетнам, преминавайки от аристократичното към практичното, от скромното до висшата мода и обратно. Това облекло е ценено от младите и старите и елегантността му отива както на мъжете, така и на жените. Ако искате да научите още за историята на áo dài, продължете да четете:


Историята на áo dài

Историята на áo dài започва през 1744 г., когато Виетнам бил разделен на две територии - Вътрешната земя (Đàng Trong) и Външната земя (Đàng Ngoài.) За да познава хората си, Nguyễn Phúc Khoát от Вътрешната земя поискал от тях да носят рокля с копчета отпред и панталони. Роклята, състояща се от пет части (áo ngũ thân), била вдъхновението за модерното áo dài. Кралските особи и елитът правели роклите си от най-фината коприна, със сложни детайли и живи цветове, за да представят ранговете си в съда.


Към 1930 година роклята била опростена на две части от виетнамеца Le Mur Nguyễn Cát Tường. Предната част била удължена до глезена и формата станала по-вталена. Както при много „западни“ идеи, стилът първоначално бил приет неохотно. Но след като Le Mur направил колекция с áo dài за кралицата Nam Phương, съпруга на последния император на Виетнам Bảo Đại, градските жени започват да възприемат по-съвременния стил.

След създаването на Демократична република Виетнам, Hồ Chí Minh написал есе през 1947 г., в което отбелязва, че áo dài не е подходящо облекло за полетата или фабриките и моли виетнамците да адаптират стила си така, че да е по-ефективен за работа. В резултат áo dài става рокля, запазена за професионални появи и специални събития.


В днешно време ученичките трябва да носят роклята поне един ден в седмицата. Момичетата в бели áo dài, които карат колела към училище, са вдъхновили много виетнамски песни, поеми и картини. Облеклото се носи и от дамите във всички възрастни, когато е време да се направи добро впечатление.


Модерно áo dài

Деколте тип лодка, скъсена дължина, къси ръкави - съвременните дизайнери не се страхуват да са креативни, когато става въпрос за áo dài. Някои от тези нови варианти на традиционната рокля са я направили по-практична, което означава, че могат да бъдат носени в по-малко официални обстановки. Моделите с дължина до коляното са удобни за носене, когато се кара мотор или колело, и ще видите разнообразие от по-небрежни яки, носени през летните дни, включително стилове с широко деколте и тип лодка.


Кога се носи áo dài?

Виетнамките обичат да носят áo dài за фотосесии на красиви места. Златните есенни дни в Ханой изискват фотосесии около езерото Hoàn Kiếm. По време на Tết (Лунната Нова година) ще видите роклята в целия ѝ блясък, тъй като жените я носят при посещение на приятели и семейство, и отдават почит в храмове и светилища. Сватбата е идеалното време да облечете най-доброто си áo dài. Във Виетнам булката и младоженецът ще носят сложни áo dài на традиционната церемония, след което гостите ще се появят на приема в по-прости, но също толкова цветни дизайни.


Цветовете на áo dài

Когато избирате áo dài, всеки цвят има значение. По императорско време златното било кралски цвят и било запазено за крале и кралици. Червените áo dài се носят по време на Tết за късмет и просперитет. Булките и младоженците може също да носят червено на сватбения си ден, затова е добра идея да отидете в различен цвят, ако сте гост. Бялото символизира чистота и невинност, както се вижда в белите рокли на учениците, а черното се носи често на погребения. Виетнамките също така избират цвета на áo dài въз основа на елемента си (метал, дърво, вода, огън или земя), взет от годината им на раждане.


Източник: Vietnam Travel

bottom of page