top of page
  • albenacacheva

Южна Корея ще подаде жалба до висшия спортен трибунал за "несправедливо" съдийство


Южна Корея ще подаде жалба в Спортния арбитражен съд (CAS) относно съдийските решения да се дисквалифицират двама от състезателите по шорттрек на олимпиадата в Пекин 2022 в понеделник вечерта.


Yoon Hong-geun, президент на Корейския кънки съюз и ръководител на южнокорейската спортна делегация, заяви във вторник, че Корейският спортно-олимпийски комитет (КСОК) ще подаде жалба до най-висшия международен спортен трибунал, за да "огласи несправедливостта", довела до дисквалификацията на корейските кънкьори Hwang Dae-heon и Lee June-seo в полуфинала на 1000 метра при мъжете.

"Ще предприемем всички възможни мерки, за да отнесем случаите на дисквалификация до CAS, за да предотвратим повторение на подобни казуси в международните кънкьорски и спортни общности в бъдеще"

Това заяви Yoon по време на извънредна пресконференция, проведена в главния медиен център на Олимпийските игри в Пекин.

"Делегацията категорично изрази недоволството си на стадиона снощи, а протестни писма са изпратени и до главния съдия на състезанието, до Международната федерация по кънки и до Международния олимпийски комитет (МОК)."

Yoon добави, че хилядите хора по света, които са наблюдавали спортното събитие в понеделник, са истинските съдии.


Choi Yong-koo, съдия от Международната федерация по кънки (ISU) и ръководител на помощния екип на националния отбор по шорттрек, заяви, че вземането на повече от едно "неправилно" съдийско решение е било "умишлено". Той заяви, че снощните съдийски решения очевидно са били "лоши решения" и че отхвърлянето на южнокорейския протест от страна на ISU е било очаквано.


Обжалването ще отбележи първия случай от 18 години насам, в който Корея ще заведе дело пред CAS. На Олимпийските игри през 2004 г. съдийска грешка от една десета от точката коства златния медал на гимнастичката Yang Tae-young в многобоя. CAS обаче отхвърли жалбата на Yang и заяви, че съдийската грешка не подлежи на отмяна.


Преди пресконференцията във вторник сутринта КСОК публикува изявление, в което се казва:

"Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите спортисти няма да бъдат третирани така несправедливо...Надяваме се, че последното ни решение ще даде тласък в предотвратяването на подобни несправедливи решения срещу южнокорейски спортисти в международни състезания по кънки бягане."

В изявление, публикувано във вторник, Международната федерация по кънки заяви, че решенията не могат да бъдат оспорвани.


Южнокорейската спортна делегация е поискала среща с президента на МОК Thomas Bach по този въпрос.


Корейските състезатели по кънки бягане на къса писта изразиха загриженост относно съдийството в Пекин още преди началото на Олимпийските игри. Опасенията им се сбъднаха, когато състезателите по шорттрек Hwang и Lee бяха дисквалифицирани от полуфинала на 1000 метра при мъжете в състезанието по кънки бягане на къса писта, което се проведе на Capital Indoor Stadium.


Hwang, световен рекордьор в дисциплината, зае първо място в своя полуфинал, но беше дисквалифициран за "незаконно късно преминаване" и предизвикване на контакт. Lee завърши на второ място в отделен полуфинал, но беше наказан за извършване на смяна на лентата, която е попречила на унгарски кънкист. Китайските състезатели се класираха за финала в резултат на елиминацията.


Южна Корея не беше единствената държава, която повдигна въпроси относно решенията на съдията. Унгария също подаде протест, след като Liu Shaolin Sandor, който се класира първи в надпреварата, получи жълт картон за две наказания във финала на 1000 метра. Протестът също беше отхвърлен. Финалното състезание завърши със златото на китайския кънкист Ren Ziwei, следван от среброто на сънародника му Li Wenlong.


Спорове избухнаха и заради поредица от дисквалификации по време на финалното състезание по ски скокове за смесени отбори в понеделник. Пет скачачки от Япония, Австрия, Норвегия и Германия бяха дисквалифицирани заради нарушения на гащеризоните.


Междувременно на пресконференцията на КСОК в Пекин присъстваха редица чуждестранни репортери, но пресконференцията беше проведена единствено на корейски език без преводачески услуги. Един от чуждестранните кореспонденти се оплака от липсата на превод и напусна залата.


Източник: The Korea Herald

bottom of page