top of page
  • bknmoni

Състезателката по фигурно пързаляне Zhu Yi атакувана заради падане по време на Олимпийските игри

Актуализирано: 2.01.2023 г.


С дебюта си в отбора на Китай родената в Калифорния състезателка Zhu Yi беше готова да се докаже на китайската общественост. Вместо това 19-годишната е изправена пред атаката на китайските социални медии, след като тя падна на леда и завърши последна при жените в неделя.


В Уейбо хаштагът "Zhu Yi падна" събра 200 милиона гледания за няколко часа. Много си задават въпроса защо Zhu е избрана да представи Китай, вместо някой, който е роден в държавата.

"Това е такъв позор" - се казва в един от коментарите с 11 000 гласа.

До неделя вечерта хаштагът беше цензуриран, като причината не е ясна. Zhu беше първата, която се състезаваше на втория ден от събитието за фигуристите, които трябваше да се пързалят пред китайската публика в столицата Пекин. Но тя падна и се блъсна в стената след неуспешен скок на откриването и пропусна друг скок по-късно в програмата си, затова завърши с най-нисък резултат.


Следователно Китай падна от трето на пето място в класирането - достатъчно само колкото да мине в следващия кръг.

"Разстроена съм и съм малко засрамена" - каза Zhu след състезанието, избърсвайки сълзите си.
"Предполагам, че почувствах много голям натиск, защото знам, че всички в Китай са били доста изненадани от подбора в дамския сингъл и аз просто исках да им покажа това, което успях да направя, но за съжаление, не успях."

Натиск за изпълнение


Китайските спортисти се сблъскват с огромен натиск, за да получат добри резултати в Олимпийските игри. Медалът от това състезание се брои дълго от китайското правителство като знак за национална сила. В миналото много от тях са се сблъсквали с негативен отзвук за лоши изпълнения.


Zhu е сред около десетина чуждестранни спортисти, наети от Китай в опит да удържат позицията си на медалисти на Зимните олимпийски игри. Но атаката срещу младата състезателка подчерта колко са притиснати от обстоятелствата тези спортисти, състезаващи се под китайския флаг.

Родена в Лос Анджелис в китайско имигрантско семейство, Zhu решава да се състезава за Китай през 2018 г. и за тази цел се отказва от американското си гражданство. Тя също сменя името си от Beverly Zhu на Zhu Yi, но среща критика и заради това, че не владее свободно китайски. Един от коментарите в Уейбо гласи:

"Моля ви, кажете ѝ да научи китайския първо и след това да говори за патриотизъм."

Други от потребителите пък са се насочили към семейството на Zhu. Баща ѝ, Zhu Songchun, е награждаван учен, който се присъединява към Пекинския университет от Калифорнийския университет през 2020 г. Атаката срещу Zhu е в рязък контраст с огромната популярност на родената в Калифорния Eileen Gu, която се състезава в свободен стил на ски и която също е под флага на Китай. Eileen Gu, 18-годишна, очарова китайската общественост с доброто си произношение на мандарин и с познанията си за китайската култура. Тя се превърна в неофициалното лице на Зимните олимпийски игри в Китай с участието в тежкото медийно отразяване за популяризиране на зимните спортове, както и в реклами за китайски марки.

Gu трябваше да направи своя дебют в игрите в женските квалификации в понеделник сутринта. В Уейбо, където тя има 1.9 милиона последователи, хаштагът "Първото шоу на Eileen Gu" беше в трендинг още от неделя вечерта с повече от 300 милиона гледания. Източник: CNN

bottom of page