top of page
  • Team BKNews

Възходът на уебтуните с положително влияние върху индустрията за печатни книги


Продължаващата популярност на уебтуните има изненадващо положително влияние върху индустрията за печатни книги, след като статистиката показва, че дигиталните творби водят до ръст в продажбите на печатните им форми.


Корейската агенция за творческо съдържание анкетира 3500 читатели онлайн на възраст между 10 и 69 години в цялата страна, които четат уебтуни и принтирани комикси, и откри, че 29 процента от респондентите са казали, че са закупили хартиената версия на любимите си уебтуни - увеличение с 6,4 процентни пункта спрямо 2020 г.


Всъщност в отговорите на анкетираните за списък от топ 10 любими принтирани комикси били включени три заглавия, които започнали като уебтуни: "Yumi's Cells", "Itaewon Class" и "Solo Leveling".


Една тийнейджърка, участничка в интервюто, което беше проведено допълнително, казва:

Харесвам идеята да мога да притежавам собствено копие на уебтуна, отколкото просто да го прочета веднъж дигитално.

Друг участник в 20-те си отбележи:

Купувам ги за себе си, както и за подаръци за другите. Усещането да четеш уебтун, отпечатан на книжни страници, е различно от това да го разглеждаш на екрана на смартфон.

Проучването също показва, че уебтуните продължат да са едни от основните видове забавление в страната, което е показано от това колко често са четени и колко хора са склонни да харчат пари за платени услуги.


Сред анкетираните 42,9 процента заявяват, че са консуматори на дигитални рисунки поне три пъти седмично - ръст от 37,3-те процента през 2020 г. 45,7 процента отговарят, че са харчили пари - от 1000 вона или по-малко до над 100 хил. вона на месец за епизоди с плащане за преглед или за предварителен преглед.


Най-предпочитаният формат за адаптации на уебтуните са телевизионните драми с 47,4 процента, следвани от филмите с 44,7 процента, когато са позволявани повече отговори.


Един от тийнейджърите във фокус групата отбелязва, че намира за забавно преживяване да гледа как такива драми интерпретират оригиналните уебтуни.


И докато набезите на уебтуните в сребърните и малките екрани вече е установена практика, на потенциалното им разрастване в метавселената и в NFT сектора се гледа с относителен скептицизъм от анкетираните.


Сред тях 31,5 процента заявяват, че нямат намерение да консумират уебтун вдъхновено съдържание в метавселената в сравнене с 33,9 процента, които казват, че имат такова. Делът на отрицателните отговори беше още по-висок за NFT, вдъхновени от уебтуни - 45,4 процента в сравнение с 23,6 процента, които изразяват интерес.


Източник: Korea Times

bottom of page