top of page
  • albenacacheva

Историите на тайландските ветерани от Корейската война ще бъдат превърнати в уебтуни


Дни след избухването на Корейската война през 1950-53 г. Тайланд става първата азиатска държава, която се отзовава на призива на ООН за помощ на Южна Корея.


По данни на Министерството на националната отбрана, в продължение на три години Тайланд доставя на опустошената от войната страна 40 000 тона ориз като продоволствена помощ и изпраща 6 326 войници в армейски, военноморски и военновъздушни части, за да отблъснат вълните от вражески атаки.


След подписването на Споразумението за прекратяване на военните действия в Корея на 27 юли 1953 г., Тайланд продължава да поддържа бойна единица в Корея до 1972 г.


По-късно тази година ще бъде пусната поредица от уебтуни, която има за цел да се върне към това недооценено историческо наследство, оставено от приноса на Тайланд в Корейската война, и да го отбележи.


Kakao Entertainment и Корейският културен център (KCC) в Тайланд ще представят поредицата, озаглавена "Един ден лидерът на любимата ми к-поп айдъл група изчезна!" (буквален превод), в онлайн платформата на страната от Югоизточна Азия през септември, съобщи компанията в петък.


Както показва заглавието, историческото фентъзи започва с внезапното изчезване на лидера на оглавяващата класациите к-поп момчешка група на име Little Tiger. Докато цялото му съществуване започва мистериозно да се губи от паметта на публиката, главният герой Pim, лекар и единственият предан фен, който си го спомня, се озовава на пътуване във времето в миналото - до началото на Корейската война.


Очаква се пътуването на Pim да бъде изпълнено със срещи с млади тайландски войници, чиято саможертва разказва за ужасите на войната, в която загиват поне 3 милиона души.


Името на групата, Little Tiger (Малък тигър), идва от прозвището, дадено от тогавашния командир на 8-а армия на САЩ, за да xпризнае доблестта на тайландския батальон.


Поредицата от уебтуни ще бъде написана от Kim Soo-ah и KCC Тайланд - въз основа на интервюта, проведени с ветерани, разположени по това време в Корея - и илюстрирана от тайландския художник Phoenix.

"Въпреки че Тайланд служи като център на корейската култура в региона на АСЕАН, по-младите поколения и в двете страни не са напълно наясно с жертвите, направени от ветераните от Корейската война", коментира в изявление директорът на KCC Тайланд Cho Jae-il.
"Именно това осъзнаване ни накара да стартираме тази поредица от уебтуни."

Hyun Yang-won, управител на тайландския клон на Kakao Entertainment, добави:

"Тази поредица, която ще се роди в резултат на сътрудничеството между творци от двете нации, ще покаже силата на уебтуните като културен мост."

Източник: The Korea Times

Comentários


bottom of page