top of page
  • Team BKNews

Недостигът на храна принуди Пхенян да отвори границите си


В неделя Северна Корея одобри завръщането на гражданите си от чужбина след повече от 3 години локдаун заради COVID-19, като прави огромна стъпка към глобалните усилия за живот с вируса, според анализатори.


Експертите казват, че решението на режима на Kim Jong-un вероятно е подтикнато от изострящата се продоволствена криза и икономически трудности, въпреки че изолираната нация все още остава предпазлива от пълномащабно повторно отваряне на границите си.


Медията на Пхенян - Korean Central News Agency (KCNA), съобщи, че наскоро на севернокорейските граждани, живели в чужбина, им е било позволено да се завърнат в страната си:

Относно облекчаването на световното разпространение на инфекциозното заболяване на гражданите на Корейската народнодемократична република, пребиваващи в чужбина, беше разрешено да се върнат у дома съгласно решението на Държавния извънреден противоепидемичен щаб за коригиране на степента на превенция на епидемията.
Връщащите се ще бъдат подложени на строг медицински контрол в карантинни центрове за една седмица

Въпреки че KCNA не уточни страните или маршрутите на заминаване, съобщението дойде, след като Северна Корея възобнови търговските полети с Китай и Русия миналата седмица.


Премахването на забраната за влизане на гражданите означава, че повече работници и студенти, останали в чужбина, се очаква да се върнат у дома:

Затварянето на границата на Северна Корея премина повратната точка. Някои чуждестранни работници, които бяха изпратени много преди избухването на COVID-19, останаха там за около шест години, разделени от семействата си. - казва изследователят Cho Han-bum

Той смята, че възобновяването на търговските полети от Северна Корея изглежда е продиктувано от чувство за спешност за възобновяване на търговията и обмена между хората.


Недостигът на храни в предимно земеделската нация се влоши сериозно, тъй като търговията с Китай се срина по време на пандемията от COVID-19, прекъсвайки важен източник на хранителни доставки. Тежката ситуация се влоши от тайфуните и обилните валежи, които поразиха Корейския полуостров това лято.


Източник: The Korea Times


bottom of page