top of page
  • Team BKNews

Южнокорейското общество възмутено от поредното убийство с преследване


Табела с надпис „Women Friendly Seoul“ е показана на стената близо до тоалетната на гара Sindang на метрото в Сеул, петък, където служителка в метрото беше убита два дни по-рано от бивш колега, който беше обвинен в преследване и тормоз над жертвата

Убийство на служителка в метрото от бивш неин колега мъж, извършено ден преди той да бъде осъден по обвинения в преследване на жертвата, предизвика обществен гняв заради слабата реакция на правителството на многократните убийства с преследване.


31-годишният бивш служител на сеулското метро, идентифициран с фамилно име Jeon, предполагаемо е намушкал многобройно 28-годишна жена в тоалетна на гара Sindang на линии 2 и 6 на метрото в Сеул около 21:00 часа, сряда. Жертвата незабавно е откарана в близката болница, но след два часа е обявена за починала.


Носейки шапка за еднократна употреба, Jeon чакал над час в станцията на метрото, докато жертвата се покаже, и я последвал, след като тя влязла в в женската тоалетна, за да патрулира в съоръжението. По-късно той казал на полицията, че деянието е било умишлено и предварително е подготвил оръжието.


Двамата са били колеги, след като се присъединили към градското метро през 2018 г., докато Jeon бил принуден да напусне на 13 октомври 2021 г. заради обвинения в преследване, тормоз и воайорство срещу жертвата.


Жената подала жалба срещу Jeon на 7 октомври 2021 г., но съдът отказал искането за заповед за арест, позовавайки се на нисък риск той да избяга или да унищожи доказателства.


Така Jeon продължил да тормози жертвата, въпреки че полицейското разследване все още продължавало, и жената подала друга жалба на 27 януари тази година.


Трагичният инцидент става само ден преди изслушването за присъдата на Jeon. Прокурорите поискаха девет години затвор за Jeon.


Това не е първият път, когато в Корея преследването води до смърт на жертвата.


През ноември 2021 г. жена на около 20 години беше убита от бившия си приятел Kim Byung-chan в квартал Jung, Сеул, като я преследвал няколко месеца след раздялата им. През март тази година Kim Tae-hyun брутално уби жена, която е преследвал, заедно с майка ѝ и по-малката ѝ сестра, които били там тогава.


Общественият гняв нараства заради многократните неуспехи на правителството да предотврати убийствата с преследване въпреки законодателния акт срещу преследването през октомври миналата година.


Предотвратими престъпления

Jeon, заподозрян в убийство, обвинен, че е намушкал до смърт свой бивш колега, пристига в Централния окръжен съд на Сеул, за да присъства на изслушване за заповед за арест

Lee Woong-hyuk, професор по полицейски науки в университета Konkuk, смята, че най-новото убийство е могло да се предотврати, ако правоприлагащите органи и съдът бяха предприели по-активни стъпки в отделянето на извършителя от жертвата.

Съдът трябваше да издаде заповедта за арест. Въпреки че имаше нисък риск Jeon да избяга, съдията трябваше да вземе предвид евентуалната вреда, която заподозреният би могъл да причини на жертвата. Полицията, от своя страна, можеше да използва други мерки, предвидени в законопроекта срещу преследването, за да го задържи физически поне за месец. - каза пред The Korea Times

Убийствата с преследване показват подобни модели и по този начин могат да бъдат предотвратени с превантивни мерки за реагиране. Проблемът обаче е, че властите, изглежда, не разбират сериозността на въпроса. Преследването е сериозно престъпление, което често ескалира във физическо насилие и отвратителни престъпления.

Президентът Yoon Suk-yeol обеща, че администрацията му ще засили мерките за защита, за да спре престъпленията с преследване.

Новините (за убийството на служителя в метрото) шокираха обществеността. Въпреки че миналата година беше приет законопроект за предотвратяване на престъпленията, свързани с преследване, много хора посочват, че той е недостатъчен за защита на жертвите. Ще разпоредя на Министерството на правосъдието да въведе допълнителни мерки, така че подобни престъпления никога повече да не се случват. - заяви той в петък.

От своя страна, министърът на правосъдието Han Dong-hoon посети гара Sindang в четвъртък вечерта. По време на непланираното посещение той каза пред репортери, че „се чувства дълбоко отговорен, че не е успял да защити“ жертвата.

Министърът на правосъдието Han Dong-hoon на брифинг в четвъртък

Неговото министерство обяви, че ще направи ревизии на законопроекта срещу преследването в опит да поправи пропуските в сегашната система.


Според законопроекта обвинените в преследване могат да получат до 3-годишна присъда в затвора или да бъдат глобени до 30 млн. вона. Също така преследването с опасно оръжие се наказва с до 5 години в затвора или до 50 млн. вона в глоби.


Граждански групи обаче критикуват закона като неефективен за справяне с основната същност на престъпленията с преследване, които засягат ежедневието на жертвите и хората около тях.


По-конкретно те посочиха, че престъпленията за преследване са ненаказуеми по възражение на жертвата. Като се има предвид, че много жертви се отказват да търсят наказание поради страх от отмъщение от страна на нарушителите, много извършители избягват наказателното наказание след постигане на споразумения с жертвата.


Източник: Korea Times




bottom of page