top of page
  • albenacacheva

Лидерът на Северна Корея заяви, че страната му никога няма да се откаже от ядрените оръжия


Севернокорейският лидер Kim Jong-un публично изрази решимостта си да не се отказва от ядрените оръжия на страната, като обвини САЩ, че се стремят към срив на режима му, а не само към денуклеаризация.


Той даде ясно да се разбере, че Пхенян няма намерение да възобновява преговорите за денуклеаризация, тъй като парламентът на Севера одобри нова политика за ядрените сили по време на ключова сесия по-рано тази седмица, според официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA) в петък.

"Целта на Съединените щати е не само да елиминират самите ни ядрени оръжия, но и в крайна сметка да свалят режима ни по всяко време, като принудят (Северна Корея) да се откаже изцяло от тях и по този начин да бъде отслабена силата за упражняване на самозащита", е цитиран Kim да казва в речта си на заседанието на Върховното народно събрание (ВНС) предишния ден.

Той изрази несъгласие със заявката на САЩ за денуклеаризация на Северна Корея чрез "най-големите в историята санкции и блокада". Той я определи като "погрешна преценка на противниците".


Най-важното, добави Kim, е, че Северът трябва непрестанно да разширява обхвата на своята "тактическа ядрена операция", за да укрепи ядрената си бойна позиция.


Силното му послание дойде в момент, в който ВНС прие нов закон, който позволява на режима да нанесе "автоматичен ядрен удар", ако бъде нападнат.


Съгласно закона ядреният удар може да бъде нанесен автоматично и незабавно, за да се унищожи източникът на провокация, ако системата за командване и управление на ядрените сили е в опасност от нападение от "враждебни сили", заяви KCNA.


Законът дава на лидера Kim " еднолично командване" и "всички решаващи правомощия по отношение на ядрените оръжия", се допълва в съобщението.


След това Kim подчерта, че узаконяването на политиката по отношение на ядрените оръжия има "огромно значение за прокарването на неделима линия", така че повече да не може да се пазари с ядрената си сила.


Той допълни, че "политическите и военните условия на Корейския полуостров", както и глобалната политическа среда, трябва да се променят, за да може да се коригира ядрената политика на Севера.


Засягайки вътрешните въпроси в обръщението си, Kim призова за кампания за ваксиниране срещу "злонамерения вирус", очевидно визирайки COVID-19, и посъветва хората да започнат да носят маски през ноември, тъй като нивата на имунитет може да спаднат около октомври.


Забележките на Kim допринесоха за спекулациите относно това дали Северът ще отговори на предложенията на Сеул и Вашингтон за помощ за ваксина срещу COVID-19.


По време на срещата Ri Son-gwon, ръководител на отдел "Единен фронт" на управляващата партия на Севера, натоварен да се занимава с междукорейските отношения, беше повишен в член на Президиума на ВНС.


ВНС е най-висшият орган на властта според конституцията на Севера. Той подпечатва решенията на управляващата партия.


Обикновено ВНС провежда пленарна сесия през март или април, на която се разглеждат основно бюджетът и промените в кабинета.


Междувременно в четвъртък Северът организира голямо нощно събитие в Пхенян, за да отбележи 74-ата годишнина от основаването на страната. Kim присъства на него заедно със съпругата си Ri Sol-ju, съобщи KCNA.


Ядрените преговори между САЩ и Северна Корея остават в застой на фона на малкия напредък в междукорейското помирение, откакто срещата на върха в Ханой между тогавашния американски президент Доналд Тръмп и Kim приключи без споразумение през 2019 г.


Източник: The Korea Herald

bottom of page