top of page
  • Team BKNews

Хаос в тайванския парламент: депутат се опита да избяга със законопроект, за да попречи приемането му

Тайвански депутати се удряха, ритаха и избутваха по време на разгорещен дебат за поредица от реформи.

Сблъсъкът стана в петък сутринта, когато парламентът трябваше да обсъжда предложение за даване повече права на депутатите да контролират действията на правителството.


По време на хаоса, който последва, някои депутати заобиколиха мястото на председателя, като много скачаха върху масите, а другите издърпваха колегите си на пода. Боят беше спрян, но продължи по-късно отново чак до следобеда.


Спречкването се случва само няколко дена преди новоизбраният президент Lai Ching-te да встъпи в длъжност без законодателно мнозинство в понеделник.


Две от най-големите тайвански партии - Демократическата прогресивна партия (DPP), която трябва да състави правителство, и Kuomintang (KMT), основната опозиция, са в силно несъгласие относно проектореформите, включващи спорен ход за криминализиране на служители, за които се смята, че отправят неверни твърдения в парламента.


Законът е предложен от KMT и привържениците ѝ, но беше отхвърлен от DPP на г-н Lai като „противоконституционна злоупотреба с власт“.


Дебатът се разгорещя дори преди депутатите да влязат в залата, като членовете размениха обвинения и обиди извън залата.


Това не е първият път, в който се развихря грозна физическа битка в тайванския парламент. Наистина, от време на време парламентарни сбивания се случват и в други страни, но законодателният тайвански орган е известен с тях.


Източник: Independent, Guardian

Comments


bottom of page