top of page
  • Team BKNews

Нарендра Моди положи клетва за трети мандат


Нарендра Моди положи клетва за трети мандат на премиерския пост по време на церемония в президентския дворец в Делхи.


Лидерът на партията Bharatiya Janata положи своята клетва, заявявайки, че ще "постъпва правилно към всякакви хора без привързаност или злонамереност".


Воденият от г-н Моди Национален демократичен алианс на BJP спечели изборите с 293 места, много по-ниско предимство от предвиденото в екзитполовете.


Опозицията в Индия също се съживи, печелейки 234 места.


Хиляди гости присъстваха на встъпването му в длъжност в президентския дворец в Делхи. Сред тях са лидерите на съседните Бангладеш, Непал, Шри Ланка и Малдивите - но не и Пакистан или Китай.


Съветът на министрите на новия кабинет на г-н Моди също положи клетва по време на церемонията.


73-годишният Моди е едва вторият индийски лидер, който печели трети пореден мандат след първия министър-председател на страната Джавахарлал Неру.


Екзит анкетите прогнозираха категорична победа за неговата хиндуистка националистическа партия BJP, която управлява Индия в продължение на десетилетие, но загуби парламентарното си мнозинство на общите избори.


В петък избраните депутати посочиха г-н Моди за лидер на Лок Сабха (долната камара на парламента), лидер на парламентарната партия BJP и лидер на NDA.


Г-н Моди благодари на избирателите за мандата и каза, че "ще направи всичко", за да изкорени корупцията и бедността.

„Овластяването на бедните и средната класа е наш приоритет“, каза той.

По време на предизборната си кампания г-н Моди и неговата партия бяха обвинени от критици в използване на език на омразата, нападки срещу мюсюлманското малцинство в страната и хвърляне в затвора на опозиционни фигури. В петък новоизбраният министър-председател каза, че коалицията NDA е „отдадена на принципа на „sarva panth sambhava“ (религиозно равенство).


Източник: Би Би Си

bottom of page