top of page
Sakura

Срещи и брак в Корея: мисия (не)възможна?


Естествено е желанието на всеки да намери сродната си душа, но имат ли място срещите и бракът сред приоритетите на младите южнокорейци? Оказва се, че начинът, по който е устроено обществото, и критериите, списъкът с които би бил по-дълъг от битовите ни сметки, ги поставят пред нови предизвикателства. Резултатите са следните: според проучване на Корейския институт по здравеопазване и социални въпроси от 2018-а голяма част от южнокорейците на възраст от 20 до 44 г. не са във връзка, а 51% от мъжете и 64% от жените предпочитат да си остане така. Що се отнася до браковете, през 2020 г. броят им е спаднал с 10.7% спрямо 2019 г.


ПРИЧИНИТЕ


На първо място изпъкват липсата на време и финансова независимост. За да бъдеш конкурентноспособен, трябва да се фокусираш върху кариерата си и да поемеш по пътя на самоусъвършенстването. От друга страна, да излизаш с някого може да е скъпо начинание – компания за сватовнически услуги изчислява, че една среща струва около 63 495 вона и искаш ли да я платиш, докато получаваш минимална заплата, трябва да работиш 7,6 часа. Пред Asian Boss повечето мъже и жени споделят, че дори харесваният от тях човек да е перфектен във всяко друго отношение, не биха останали с него, ако е безработен.


Изпразненият портфейл обаче не е единственото притеснение. Студентка разказва, че когато нейна приятелка била нападната от бившия си приятел, разбрала колко е важно да намери някого, на когото има доверие. Опасностите са свързани и с дигитални сексуални престъпления, освен с насилие, като през изминалата година полицията е отчела 16 800 случая.


РЕШЕНИЯТА


“Ако ти имаш доверие на този човек, значи е добър за мен”

Обстоятелствата ограничават възможността за създаване на връзки постепенно и в естествени условия, защото все пак животът не е к-драма. Тук се намесва колективистичната азиатска култура – според нея “доброто за групата е добро и за другия, който по дефиниция е част от групата”. Разпространеният начин да се запознаеш с някого е като кръгът от най-близките ти хора те запознае с него. Груповите слепи срещи биват “kwa-tings” за студентите и по-сериозните “mat-sun” за намиране на брачен партньор.


Една от най-любопитните дисциплини в сеулския университет Sejong, която разбива виждането, че излизането струва много пари, е “Пол и култура“. Заданието изисква кураж и креативност, защото всеки студент си партнира с друг, произволно избран, и двамата трябва да излизат на четиричасови срещи. Ръководителят Bae Jeong-weon обяснява:

Целта е разбиране на разликите между хората, особено между мъжете и жените, и как да сформират добри връзки, като мислят за останалите и ги уважават.


Сватовнически услуги

Популярен вариант са и сватовническите агенции, които дават известна доза сигурност, проучвайки клиентите си. Компанията DUO е с хиляди членове, можещи да избират между различни абонаментни програми (таксите са от 1,08 млн. до 8,8 млн. вона), и с намерението да привлече още излага в сайта си статистиката на средните им годишни приходи и професиите им.


Някои компании като Sunoo залагат едновременно на традицията и модерността.

Сайтът ни не е място за Пепеляшки – хора с илюзии да намерят принц или принцеса. Нашият акцент е върху това да бъдем научни и практични, казва изпълнителният ѝ директор.

След като обработи информация, свързана с ръста, теглото, кръвната група, навици, приходи и лични предпочитания, програмата им Shiny определя колко желан би бил този човек за съпруг/съпруга, оценява го по индекс на физическата привлекателност, заключва кога ще е най-реалистично да се омъжи/ожени и в случай че вярва в хороскопи, кой месец е подходящ за женитба.


Такива услуги често са критикувани заради гледането на клиента като на продукт и поддържането на стереотипа за социалните роли. Директорът на Best Class има друга гледна точка:

Опитваме се да бъдем честни в подхода си. Ако способността да ловуваш животни би те направила търсен ерген в каменната ера, днес икономическите възможности дават предимство.

Членовете на Best Class са личности от телевизионния екран, спортисти и известни бизнесмени. Мъжете трябва да изкарват поне по 100 млн. вона на година, да са от семейство със състояние над 2 млрд. вона или да управляват корпорация на стойност 5 млрд. вона. Срещата с регистрирана жена струва от 2 млн. вона до 100 млн.


Жените се избират по критериите външен вид и характер. Макар че не плащат такси, за да станат членове, от 10 жени, които кандидатстват, само половината биват одобрени. И докато мъжете са на възраст от 20-те си години до 50-те, жените рядко са над 30-годишни; когато избират, мъжете могат да видят как изглеждат жените, но самите жени първоначално не знаят как изглеждат мъжете.


Приложения за запознанства

Същата ожесточена конкуренция се наблюдава и в приложения, превърнали се в бърз метод за откриване на половинка, която покрива изискванията. Ако сте чували за драмата SKY Castle, време е да разберете за SKY People – приложението има 145 хил. потребители и на базата на предоставени документи подбраните мъже са завършили най-престижните корейски университети: Сеулският, Корейският и “Йонсей”.


С 3 200 потребители пък е Gold Spoon (така се наричат хората от богати семейства) и взема предвид доходите и притежаването на чуждестранен автомобил.


Вероятно най-популярното приложение с милиони ползватели е Amanda (значението му е “просто не се срещам с никого”). Но за да се присъединиш, трябва видът ти да бъде оценен от 20 съществуващи потребители. В случай че имаш по-нисък резултат от 3,0, може да опиташ отново, качвайки нова снимка.


SKY People
SKY People
Amanda
Amanda

Не чак толкова краен подход имат приложенията Between (по-скоро за двойки, отколкото за запознанства, съхранява специалните им моменти и ги подсеща за важни дати) и WIPPY (не само за запознанства, но и за намиране на приятели с общи интереси; разполага с функция “никога не ме срещай с хора, които познавам” и ги блокира).


Between
Between


WIPPY
WIPPY





Независимо че вариантите да си намериш половинка в Южна Корея могат да бъдат счетени за спорни, експертите смятат, че трябва да се насърчават заради ниската раждаемост. Ясно е обаче, че дори на пръв поглед перфектните запознанства не са гаранция за влюбване, тъй като хората продължават да търсят идеалния си тип.





Comments


bottom of page