top of page
Team BKNews

Женска "кампания за къса коса" завладя социалните мрежи след нападение на почасова работничка


Трябва ли жените с къси коси да бъдат наричани феминистки и нараняват ли феминистките мъжете? Такива въпроси, които звучат малко странно, бяха повдигнати в Корея за пореден път след скорошен инцидент, в който жена в 20-те си, работеща почасово в магазин, беше нападната от мъж в 20-те си години само заради късата си коса.


Инцидентът незабавно доведе до онлайн кампания, която окуражава жените с къси коси да споделят снимките си с хаштага women_shortcut_campaign.


Според полицията извършителят е бил хванат да напада служителката в магазин в Jinju, провинция Южен Gyeongsang, в събота. Мъжът нападнал и друг мъж в 50-те си години, който се опитал да го спре.


По време на нападението извършителят казал на жертвата: "Сигурно си феминистка, тъй като имаш късо коса. Феминистките трябва да бъдат наказани."


Полицията каза, че допълнително разследване ще разкрие подробности от инцидента веднага щом жертвите се възстановят от раните си.


Разгневени от последния инцидент, който очевидно произтича от антифеминистката критика, преобладаваща в страната, много жени с къси коси започнаха да споделят снимките си в Instagram, X и други платформи:

"Късата прическа не ме прави мъж."
"Всеки живее собствения си живот. Защо ви интересуват чуждите прически?" - пишат потребители

Не за първи път кампания за къси коси се разпространява в Корея. През 2021 г. състезателката по стрелба An San, която спечели два златни медала в смесения отбор и събития за женския отбор на Олимпийските игри в Токио, беше обект на клевета, произхождаща от доминирани от мъже онлайн групи, които поставяха под съмнение късата ѝ коса и факта, че е била записана в женски университет.


Слагайки ѝ етикет на феминистка, онлайн хейтърите заляха акаунта на An в Instagram с обиди.


В отговор започна онлайн кампания за защита на An, като политици и знаменитости, включително представителят Ryu Ho-jeong от прогресивната малка опозиционна Партия на справедливостта и актьорът и режисьор Koo Hye-sun, обединиха усилията си.


В Южна Корея терминът феминист често се асоциира с омразата към мъжете, като дискурсът се превръща в битка на половете.


Някои реакционни онлайн групи, доминирани от мъже – предимно млади - твърдят, че мъжете са третирани несправедливо от така наречените политики, фокусирани върху феминизма, и че успехът на жените идва за тяхна сметка.


Гневът на тези мъже срещу жените до голяма степен произтича от убеждението, че мъжете са били третирани несправедливо в корейското общество, където конкуренцията при кандидатстудентските изпити и безработицата са сериозни.


Всички годни корейски мъже на възраст над 19 години са задължени да служат в армията около 18 месеца - факт, който някои използват, за да докажат, че това е причината мъжете да изостават от жените в най-важния период от живота им. Те също така посочват, че в страната има университети само за жени, но не и само за мъже.


Статистиката обаче говори друго. Корея се нарежда на върха сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) що се отнася до разликата между доходите на мъжете и жените. Цифрата възлиза на 31,1 процента към 2021 г., което означава, че жените печелят средно с 31,1 процента по-малко от мъжете. Средната стойност за ОИСР за сравнение е 11,9 процента.


Страната също се класира ниско – 99-та сред 146 страни – в 16-ия доклад за глобалните различия между половете, индекс, използван за измерване на равенството между половете, обявен от Световния икономически форум миналата година.


Източник: Korea Times

Коментарі


bottom of page