top of page
  • Team BKNews

Kakao с по-голяма оферта от тази на HYBE към акционерите на SM в опит да си осигури 35% дял


На 7 март Kakao съобщиха нова търгова оферта за дяловете на SM Entertainment в опит да си осигурят 35% дял в компанията, бележейки най-новия ход на конгломерата в продължаващата битка с HYBE.


Kakao са предложили на акционерите на SM Entertainment 150 хил. вона на дял, по-висока цена от 120 хил. вона, предложени от HYBE в неотдавнашната си оферта за придобиване на 25 процента от компанията. Търговото предложение на HYBE, което приключи миналата седмица, доведе само до придобиване на малко под 1% допълнителни акции. Офертата на Kakao изтича през март.


Ако офертата на Kakao е успешна, технологичният гигант, който вече има 4,9 процента дял в компанията, ще стане най-големият акционер на SM Entertainment с 39,9% от всички акции.


Миналия месец HYBE станаха най-големите акционери на SM Entertainment, когато основателят Lee Soo Man продаде по-голяма част от дяловете си на компанията, давайки ѝ 14,8% дял в компанията, която е основал. Сделката беше в отговор на опита на Kakao да купи 9,05 процента дял в SM Entertainment чрез закупуване на новоемитирани акции и конвертируеми облигации – опит, който Lee Soo Man заклейми като незаконен и който той успешно блокира, като заведе SM Entertainment в съда, където искането му за постановена мярка за неотклонение беше одобрено.


Тъй като на SM Entertainment вече е законно забранено да издава нови акции или конвертируеми облигации на Kakao, конгломератът се опитва вместо това да купи акции от съществуващи акционери.


Междувременно висшите ръководители на SM Entertainment изразиха подкрепа за новото търгово предложение на Kakao, което приключва на 26 март. Група от най-високопоставените ръководители на агенцията казаха в изявление:

За разлика от HYBE, които искат да поемат борда на директорите на SM чрез враждебно сливане и придобиване, Kakao е най-добрият хоризонтален и стратегически партньор за успешното прилагане на визията „SM 3.0“, тъй като зачита собствената традиция и идентичност на SM.

Източник: Soompi


Comments


bottom of page