top of page
  • Team BKNews

HYBE с подробно изявление относно твърденията на Min Hee Jin

На 26 април HYBE пуснаха по-подробно изявление, като коментираха конкретни твърдения:

1. Относно твърдението, че превземането на управленските права е било шега или само говорене
В преписи на разговори и работни дневници са записани дискусии, провеждани няколко месеца със същата цел. Непринуден разговор, който се провежда дълъг период от време, придружен от трети страни, вече не е непринуден разговор, а става план за изпълнение.
Още повече, че вицепрезидентът, с когото са провеждани разговорите, е експерт-счетоводител с професионални познания по корпоративно управление, който е изпълнявал задълженията на HYBE за IPO и многобройни сливания и придобивания. Той също така е значим директор на ADOR, който е имал достъп до цялата финансова информация на компанията.
Вицепрезидентът дори е отбелязал коментара на изпълнителния директор за напускане на HYBE в крайна сметка в работния дневник. В никакъв случай не може да бъде сметнато за шега.
Не може да се отхвърли като шега, когато няколко документа, които изчисляват сумата, която може да бъде получена чрез упражняване на пут опции*, конкретно посочват времето на действието и споменават термини като: съдебни дела за плагиатство, инвеститори и битки за публично мнение, и вече са разкрити. Има дори запис на Min Hee Jin, която дава инструкции на вицепрезидента: Това ще трябва да бъде отбелязано като непринуден разговор.
2. Относно твърдението, че паричната компенсация не е достатъчна
Изпълнителен директор Min твърди, че заплатата ѝ е 2 млрд. вона. По-точно стимулът за нейното представяне през 2023 г. е 2 милиарда вона, а заплатата и дългосрочните стимули се изчисляват отделно. Тази заплата е най-високата досега сред всички лица, които работят в централата на HYBE и корейските дъщерни дружества.
Освен заплатата HYBE също предостави значителна компенсация с акции. Стойността на акциите ѝ е много голяма, до такава степен, че обикновените хора не могат да си представят. Независимо от това изпълнителен директор Min предложи сума, която не е възможно да бъде приета от компанията, и направи разговора катастрофален. Гледаме на този процес като на претекст, чрез който да придобие независимост за управленските права.
3. Относно твърдението, че одитът е започнал незабавно без отговор на сигнала в имейла
Изпратихме подробен отговор от 6 страници, размер A4, на 22 април в 10:01 ч. и е потвърдено, че изпълнителен директор Min е прочела отговора на обяд в деня, в който имейлът е пратен. Въпреки това тя настоява в изявлението си и на пресконференцията, че не е получила отговор.
Одитът беше извършен след забелязване на опити за отнемане на управленски права в продължение на няколко месеца чрез вътрешна и външна информация, и потвърждаване на изтичането на документи, считани за поверителни бизнес данни. Абсурдно е да се твърди, че трябва предварително да се уведоми за графика за одита, свързан със сериозно нарушение.
4. Относно твърдението, че не е имало насоки относно връщането на информационни активи
Като част от одитната процедура, посетихме дома и студиото на Min Hee Jin в район Mapo, Сеул, за да се сдобием с информационни активи на 22 април в 10 ч.
Въпреки няколко опита да се свържем с изпълнителен директор Min чрез стационарен телефон, имейл и съобщения на мобилен телефон, тя не отговори. След като крайният срок за връщане на отговор изтече на 23 април, 18 ч., отново поискахме връщането на информационни активи чрез вицепрезидента на ADOR - Shin. Вицепрезидент Shin отговори: Изпълнителен директор Min е прекалено заета да го направи. Твърдението на Min Hee Jin, че е разбрала за връщането на информационни активи чрез медиите без известие, и заключението, че е медийна игра, са безотговорни лъжи.
Твърдението, че сме отнели компютърни активи, за да не може да работи по завръщането на NewJeans, също е лъжа. Веднага щом получихме върнатия лаптоп, предоставихме нов и позволихме изтеглянето на предишните данни, за да не се прекъсва работата. Другите, подлежащи на одит, също работят с нови устройства, които са им били предоставени.
5. Относно твърдението, че сме обещали на NewJeans да дебютират като първата момичешка група на HYBE
Това е част, по която вече сме отговорили подробно в имейла, пратен на изп. директор Min на 22 април. Подозираме, че причината, поради която изп. директор Min твърди, че не е получила имейл, е, защото не може да отправи такива провокативни, но неверни твърдения, ако е прочела имейла. Изпратихме подробния отговор по-долу:
Изпълнителен директор Min отправя фалшиви обвинения, базирани на собствения ѝ изопачен начин на интерпретация на процеса по отделяне от SOURCE MUSIC. Причината, поради която NewJeans не са дебютирали като първата момичешка група на HYBE, не е, защото HYBE не са спазили обещанието си. Тогава силно настояхте NewJeans да дебютират под отделен лейбъл, като помолихте за сформирането на екип, за който да отговаряте. HYBE уважи мнението ви и премести членовете към ADOR въпреки несъгласието на SOURCE MUSIC, и предостави много средства, равняващи се на 16 млрд. вона, за да могат NewJeans да дебютират по начина, по който искахте. В този процес нямаше как дебютът на NewJeans да бъде отложен без значение от намерението на HYBE заради разделянето на компанията и прехвърлянето на договорите.
Освен това вие самата разкрихте този процес по-рано. В интервю с медия, публикувано на 24 март 2024 г., директно споменавате, че според плана ви ще има момичешка група и че ще бъде пусната в третата половина на 2022 г. Дори отбележихте: "Прибързан дебют може да е само голямо бреме за млади членове. Не искам да притискам никого, затова определих третата половина на 2022 г. като време на пускане."
6. Относно твърдението, че ѝ е казано да не промотира NewJeans по време на дебюта
Заради спора с ролите и отговорностите между SOURCE MUSIC и директор Min, дебютът на NewJeans беше отложен и LE SSERAFIM на SOURCE MUSIC дебютираха първи. Тъй като нямаше точен момент за промотирането на двете групи, защото дебютът им беше един след друг, беше решено да бъдат определени минимални периоди за промотиране. Освен това в случая на Sakura от LE SSERAFIM се разпространяваха статии за местенето ѝ към HYBE дори преди да подпише договор с HYBE. През това време, ако бяхме промотирали дебютната група на ADOR като екип, състоящ се само от начинаещи, имаше притеснения, че ще бъде разкрит фактът за присъединяването на Sakura към SOURCE MUSIC, както и информация за състава на NewJeans. Отправихме тази молба, за да защитим новината за двата екипа, и дори тогава скъсихме периода по средата и започнахме отрано да промотираме NewJeans.
Относно това също включихме отговора си в имейла:
Също така времето, през което интервюто на директор Min се състоя, беше два месеца преди дебюта на SSERAFIM (22 май 2022), така че сте имали достатъчно време да промотирате момичешката група.
Твърдението ви се различава много от гледната точка на персонала, който знае колко подкрепа и компромиси SOURCE MUSIC и HYBE са направили заради успеха на ADOR.
7. Относно твърдението, че HYBE неглижира само промотирането на NewJeans
Вече отговорихме за това твърдение подробно в изпратения имейл:
Организацията HYBE Communication полага пълни усилия за промотирането на NewJeans. Миналата година бяха написани и изпратени 273 прессъобщения само за NewJeans.
В сравнение с 659-те прессъобщения за BIGHIT MUSIC, които управляваха общо 8 екипа, включително групата BTS и членовете индивидуално, и 365 прессъобщения за PLEDIS Entertainment, които управляваха 4 екипа, включително SEVENTEEN, е трудно да се твърди, че сме неглижирали промотирането на NewJeans. Нашият ПР промотира всички лейбъли и артисти без дискриминация и дава най-доброто от себе си да ги рекламира.
8. Относно твърдение за робски договор
Клаузата за липса на конкуренция в споразумението на акционерите трябваше да е конфиденциална, но беше спомената в пресконференцията от директор Min. Клаузата за липса на конкуренция е предложена от акционерите, за да предотврати нечестно състезание между огромни акционери, основаващи бизнес в една и съща индустрия след продажба на дяловете си. Това е често срещана клауза в която и да е индустрия.
Също така не е вярно да се каже, че е задържана завинаги. Директор Min може да продава акциите си от началото на ноември тази година и ако ги продаде, няма да е обект на клаузата за липса на конкуренция от ноември 2026 г., когато договорът ѝ за назначение с компанията ни изтича.
Невъзможно е да се нарече робски договор, когато на изп. директор Min е гарантирана огромна сума пари до такава степен, че тя самата каза: Мога да изкарам 100 млрд. вона само докато стоя права, и при положение че има условие, че може да се оттегли и да започне бизнес до годината след следващата.
Това са нетрадиционни условия за компенсация, които нормалните хора дори не могат да си представят. Дори в разговора в KakaoTalk, който дир. Min е провела с доверени лица, се заявява, че може да изпълни пут опция на 2 януари 2025 г. и “EXIT”.
Относно клаузите за продажба на акции в договора, за който тя твърди, че е робски, има различни интерпретации за приоритета между двете клаузи и вече изпратихме отговор декември миналата година, казвайки:
Ако интерпретацията е двусмислена, можем да се споразумеем за двусмислените разпоредби, като ги променим, за да няма проблем. Изп. дир. Min каза: Не ме интересуват парите, но основният проблем, предизвикал дискусията, се дължи на компенсацията.
9. Относно казаното да прилагаме ESG управление*
Компанията ни изпълнява ESG дейностите си в рамките на възможния обхват. Относно еко албума, върху който компанията работи усилено, директор Min се изказа пренебрежително, като заяви, че разтапянето на фотокартички е глупост. Компанията трябваше да инвестира значителни човешки сили и разходи, за да превърне пластмасата от дигиталния албум в хартия и да превърне обложката на албума и фотокартичката в екологично чист биоразградим материал. Приемането на това доброволно и инвестирането в това е ESG управление. Ние насърчаваме разширяването на прилагането на екологично чисти албуми за всички лейбъли под HYBE, но най-несътрудничещият лейбъл е ADOR, за което членовете на вътрешния персонал са много добре запознати.
10. Относно твърдението, че не е имало опит за разговор
HYBE много пъти обсъждаше с изп. дир. Min промените в акционерското споразумение, но дискусиите бяха прекратени, когато информацията, за която се твърди, че е разобличаване, пристигна в HYBE. Независимо от това HYBE отговориха искрено по проблема, наречен от изп. дир. Min разобличаване. Беше потвърдено от одита обаче, че изпълнителен директор Min, когато се обсъждаше акционерското споразумение, тайно се е консултирала с вътрешни адвокати и счетоводители на HYBE за промяна в акционерското споразумение и повдигане на въпроси под формата на разобличаване, и се е свързала с кантори, институционални инвеститори и др., за да обсъди превземането на управленските права.
11. Относно твърдението, че шаманът е просто приятел
Външен човек, участващ сложно в цялостното управление, не може да се разглежда просто като приятел.
В хода на разговора [между Min Hee Jin и шамана] се разменят неразкрити суми на изпълнителни опции за акции заедно със структурата за поглъщане на управлението, включително имената на потенциалните инвеститори и процента на акционерното участие на всеки инвеститор. Въз основа на предложенията на шамана са вземани решения за управлението. Не можем да наречем този разговор само приятелски. Компанията взема насериозно факта, че важна информация за компанията безразборно се излага на външни лица, които се намесват във вземането на решения, и това, че е получавала молби за назначаване.
12. Защо по време на завръщането...? Относно твърдението, че HYBE не ценят NewJeans
Страната, която започна да напада компанията чрез имейл около завръщането на NewJeans, е страната на изп. дир. Min. Записите, осигурени чрез криминалистика, включват инструкции на изп. дир. Min от април за подготовка на битка на публичното мнение заедно със записи относно създаването на шум, с който да се измъчва компанията. Поставяме под въпрос дали тогава са помислили, че компанията ще приеме молбата за компенсация, граничеща с неразумното, ако притиснат компанията.
Страната на изп. дир. Min е тази, която всъщност заплашва компанията, ползвайки изпълнителите като заложници. Ако молбата за компенсация е приета, всичко е наред, а ако не - възнамеряват да го използват като претекст за прекратяване на отношенията.
През годините нашата компания се приспособи и направи компромис с многократните искания на главния изпълнителен директор Min. Този път обаче разбрахме, че тези искания са част от така наречения процес на „натрупване“ за поемане на управлението и нямахме друг избор освен да извършим одит, за да защитим стойността на мултилейбъла, без значение от момента.
Причината, поради която поискахме да не споменава изпълнителите по време на пресконференцията и интервютата, е, защото ценим изпълнителите.

*пут опция - пут опцията в борсовата търговия дава право, но не и задължение, на притежателя си да продаде даден актив на предварително фиксирана цена и дата.


*ESG управление - екологичното, социалното и корпоративното управление (Environmental, Social and Governance) е набор от аспекти, които се разглеждат при инвестиране в компании и които препоръчват да се вземат предвид екологичните, социалните и корпоративните изисквания.


Източник: Сумпи



bottom of page