top of page
  • bknmoni

Хонконг планира да умъртви 2 000 хамстера и малки бозайници заради случаи на COVID-19


ВНИМАНИЕ! Статията съдържа чувствително съдържание!


Хонконг планира да умъртви 2 000 хамстера и малки бозайници заради случай на COVID-19 в зоомагазин. Избухването на Делта варианта е свързано с работник в магазина и подтикна властите да започнат да тестват и животните. Единадесет от хамстерите са с положителни резултати. За разлика от много други места, Хонконг е запазил стратегията "нула-Covid", фокусирана върху елиминирането на болестта. Длъжностните лица заявиха, че това може да бъде пример за предаване на заразата от животни на хора.

Само хамстерите в магазина за домашни любимци са засегнати, другите животни като зайци и чинчили са с отрицателни резултати. Но като "превантивна мярка", 2 000 хамстери и други малки бозайници ще бъдат убити. Животните са разпределени в 34 различни магазини и центрове за животни. И всички нови собственици на домашни любимци, които са закупили хамстери от 22 декември насам, може би като коледен подарък или по друг повод, ще трябва да предадат животните на властите за евтаназия. Създадена е гореща телефонна линия, а забраната за внос и продажба на хамстери и други малки бозайници също ще бъде приета. Това съобщиха представители от селскостопанските служители. Един служител в зоомагазина, клиентка и съпругът ѝ вече са тествани положително, съобщават от здравните власти. Вирусът, който причинява COVID-19 - SARS-COV-2 - може да бъде уловен от животни, включително кучета, котки, порове и гризачи, които често са домашни любимци на хората.


"Собствениците на домашни любимци трябва да имат добра хигиена, включително да измиват ръцете си след докосване на животните, обработване на храна или други предмети, както и да избегнат целуването на животните" - каза директорът на селското стопанство на Хонконг Leung Siu-fai пред репортери на извънредна пресконференция.

Казано беше още, че собствениците на хамстери "трябва да ги държат у дома". Тя също така обеща, че 2 000-те животни, планирани за унищожаване, ще бъдат убити по възможно най-хуманния начин. В края на 2020 г. милиони земеделски норка в Дания бяха ликвидирани заради страхове от мутации към вируса, които потенциално могат да се развият в животните. Източник: BBC

Comments


bottom of page