top of page
Sakura

Избягали мечки отново повдигат въпроса за нехуманното извличане на жлъчка в Южна Корея


По-рано тази седмица две млади мечки избягаха от тесните си клетки в развъдна ферма в Yongin, южно от Сеул. Едната е застреляна и убита часове след бягството, а другата още е на свобода.


Подобни инциденти са ставали и преди в страната, където мечки - основно лунни, или азиатски черни, които са в списъка на застрашените видове - са държани в плен през целия си живот заради жлъчката си и други части от тялото, които са използвани за алтернативно медицинско лечение.


Според Корейската асоциация на животните собственикът на фермата притежава още една ферма в близкия град Yeoju и държи 100 мечки в тесни клетки и нехуманни условия.


Асоциацията е докладвала собственика на фермата на полицията през юни миналата година за незаконно отглеждане, извличане на жлъчка и убиване на мечки за месо. По-късно му е дадена присъда от 4 месеца затвор, отложена за година.


Фермата показва очевидната реалност на индустрията за отглеждане на мечки в страната - поле за развитие на незаконни дейности. Не са предприети действия за подобряване на условията на живот (за мечките), въпреки многократните случаи, при които животните са избягали от ферми - Green Korea United, друга застъпническа група, казва в изявление.

Тя разкритикува правителството за пренебрегването на хуманното отношение към животните и недостатъчната инспекция и надзор на индустрията.


Южна Корея е една от малкото страни в света, в които все още се позволява отглеждането на мечки за жлъчка.


Страната започва да насърчава развъждането и износа на мечки през 1981 г. като начин да помогне за увеличаване на доходите за бедните фермери. Но една година по-късно лунните мечки стават застрашени видове, определени съгласно Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).


През 1985 г. страната забранява износа на лунни мечки заради международен натиск. Въпреки това, заради силно несъгласие от фермерите, правителството легализира убиването на мечки в плен на 10-годишна възраст или повече заради извличането на жлъчка. Решението причинява доживотно страдание за животните.


За да намали броя на пленените мечки, Министерството на околната среда подпомогна финансово фермерите да ги стерилизират, но защитниците на хуманното отношение към животните казват, че незаконното развъждане продължава, тъй като има нужда от жлъчка, и затова правителството трябва да поеме по-активна роля в прекратяването на това.


Източник: Yonhap



Comentários


bottom of page