top of page
  • albenacacheva

Южна Корея забранява кафенетата с диви животни след години оплаквания от активистки групи

Според активистите държането на диви животни в закрити помещения е нежелателно.


В Южна Корея скоро ще бъде забранено откриването на кафенета с диви животни. Това съобщи Корейското министерство на околната среда в петък с изявление относно съществуването на такива заведения и вредното им влияние върху животните, които те отглеждат.


От министерството добавиха:

“В страната има 159 такива кафенета, в които са изложени еноти, сурикати, прерийни кучета, както и различни земноводни и влечуги.”

Тези обекти се представят като уникални места, където посетителите могат да прекарат време с редки диви животни насред града. Въпреки че много от собствениците спазват строги правила в кафенетата си, за да регулират поведението на гостите, Министерството на околната среда счита самия акт на излагане на диви животни за "нежелан от екологична гледна точка".


“Излагането на диви животни на закрито, освен в зоологически градини, е нежелателно от екологична гледна точка и от гледна точка на тяхното благосъстояние, затова планираме да ги преместим в съоръжения с по -подходящи условия.”

Вече има планове тези животни да бъдат преместени в Националния институт по екология в окръг Seocheon, провинция Южен Чунгчонг. Като се има предвид, че в този бизнес работят почти 200 кафенета, още две защитни съоръжения ще бъдат готови за използване до 2025 г. Дотогава ще бъдат временно открити десет центъра за защита на изоставените или частно отглеждани диви животни.


През 2017 г. активистката група Aware изрази загриженост относно отношението към някои диви животни, предимно еноти, в девет кафенета в Сеул. Те забелязали, че животните са стресирани от постоянното излагане пред клиенти през целия ден. Много от тях също така се оказали болни и летаргични.


Освен това те посочват случаи на лоша хигиена, като например оставени на открито използвани подложки и липса на достъп до мивка, която клиентите да използват. Само в едно от деветте кафенета има мивка, където посетителите могат да измият ръцете си, след като са погалили животните.


Кафенетата за диви животни ще престанат да функционират след три до пет години, след като законопроектът бъде приет от Народното събрание.


Освен ресторантите, кафенетата и другите заведения за отглеждане на животни, зоологическите градини, които предстоят да бъдат открити, също ще бъдат подложени на строг контрол. Те ще трябва да отговарят на изискванията за защита на животните, хигиена и безопасност в рамките на пет години от откриването им, в противен случай ще бъдат принудени да затворят.


Източник: Koreaboo

bottom of page