top of page
Team BKNews

"Допускат се само елегантни жени": фитнес в Южна Корея привлича вниманието заради табела

Южнкорейски фитнес забрани влизането на лошо държащи се „лелки“, подновявайки дебата за дискриминацията на възрастните жени в страната.


Фитнес залата в град Incheon близо до столицата Сеул постави табела, която гласи „забранено за аджуми“ и „разрешени са само култивирани и елегантни жени“.


Ajumma е всеобхватен термин за по-възрастни жени - обикновено от края на 30-те си години нататък - но също така се е превърнал в нарицателно за грубо поведение.


Местните медии не обявиха името на фитнеса или собственика, който защити хода си, твърдейки, че компанията е пострадала от щети заради тези жени и поведението им:

Някои прекарват по час или два в съблекалнята, за да оправят прането си, да крадат неща като хавлии, сапуни или сешоари. - казва собственикът в интервю пред Yonhap.
Седят в редица и коментират и съдят телата на хората. - казва той, като добавя, че някои от по-младите жени са се отказали от фитнеса заради тези коментари, които са ги разстройвали или са ги карали да се чувстват некомфортно.

Въпреки че този ход беше направен от една фитнес зала, изглежда, че е довел до отзвук, защото в последните години южнокорейските бизнеси забраняват на деца или по-възрастни да посещават определени публични места.


Част от това се разглежда като доказателство за нарастваща непоносимост към определени възрастови групи.


Фитнес залата също е критикувана за свързването на лошо поведение с жени на определена възраст.


Фитнесът се защити, като посочи, че се опитал да направи разграничение между аджумите и жените. Казва се, че аджумите "харесват безплатни неща независимо от възрастта си" и "са скъперници със собствените си пари, но не и с чуждите".


Собственикът също сподели, че може да има други бизнес собственици, които споделят тези настроения, но не са говорили:

Не съм се опитал да отправя негативен коментар срещу по-възрастните жени или жените като цяло. Мисля, че хората, които всъщност са разярени от известието, са тези с проблема.

Южнокорейските жени отдавна се борят за нетрадиционен избор - от къси коси до това да са необвързани - в общество, което ги държи на често непоколебими стандарти. Жените казват, че мъжете рядко биват съдени за подобно поведение.


Коментаторите също изтъкнаха, че изобщо не е необходимо да се отделят жените, когато по-възрастните мъже са също толкова склонни да се държат лошо:

По-възрастните мъже се държат по същия начин, каза професорът по психология Park Sang-hee в интервю за телевизионната мрежа JTBC след забраната.
Възрастните мъже също са обсебени от безплатните неща и се повтарят отново и отново. Грубото поведение не е характерно само за по-възрастните жени.

Източник: Би Би Си


Commentaires


bottom of page