top of page
  • albenacacheva

На остров Jeju се предвижда забрана на зони без деца на обществени места

Актуализирано: 28.10.2023 г.


Управата на остров Jeju настоява да се приеме наредба, която да забрани на собствениците на заведения - предимно ресторанти и кафенета - да определят своите обекти като зони, в които не се допускат деца.


Курортният остров ще стане първата област в страната с такава наредба, ако законопроектът за въвеждането ѝ бъде приет на пленарната сесия на Специалния самоуправляващ се провинциален съвет на Jeju, насрочена за 19 май.


Ако бъде приета, наредбата ще се прилага само на острова. Този ход обаче привлича вниманието на цялата страна, тъй като има силни аргументи за и против необходимостта от определяне на зони, свободни от деца. През последните години се появиха много такива зони поради това, че шумните и палави деца усложняват работата за много ресторанти и кафенета.


Поддръжниците на такива зони отдават значение на правото на хората да не бъдат обезпокоявани, докато противниците твърдят, че зоните нарушават правата на децата.


Song Chang-kwon, член на провинциалния съвет от основната опозиционна Демократична партия на Корея, който внесе законопроекта, застана на страната на възразяващите, заявявайки, че зоните дискриминират децата.

"Остров Jeju има много туристически места, посещавани от семейства, но също така има и много зони, свободни от деца, в сравнение с други градове или провинции в страната", заяви Song.
"Не е правилно да се блокира достъпът на деца в момент, когато трябва да създадем приятелски настроен към децата остров, за да привлечем повече семейства."

Законопроектът определя зоните без деца като предприятия, които ограничават достъпа на деца или родители с деца, без да има разумна обосновка за това.


Законопроектът предвижда губернаторът на специалната самоуправляваща се провинция Jeju да предотвратява дискриминацията и нарушенията на човешките права и да прави опити за създаване на здравословна социална среда за израстване на децата.


За тази цел според законопроекта губернаторът трябва да посъветва собствениците на заведения да не определят предприятията си като зони, забранени за деца, и да работи за коригиране на възприятията им за децата.


Центърът съобщи, че на острова има 78 зони, свободни от деца, което представлява 14,4% от всички зони в страната.


Поради тази причина често се подават оплаквания от родители, които са пътували до острова с децата си и са получили отказ да влязат в ресторанти или кафенета.


Нарастващият брой на зоните без деца предизвика полемика и в онлайн общностите.

"Мисля, че зоните без деца са необходими, когато виждам родители, които не дисциплинират правилно децата си, въпреки че те пречат на другите на обществени места", пише коментатор в Naver.

Друг читател пише:

"Зоните само предизвикват обществена неприязън към децата".

Според проучването сред 1000 пълнолетни лица, проведено от Hankook Research през ноември 2021 г., 71,1% от анкетираните са заявили, че определянето на зони, забранени за деца, е дължимо право на собствениците на заведения с оглед на техните клиенти.


Но 11% от анкетираните са заявили, че им е било отказано да влязат в такива ресторанти или кафенета едва след като са пристигнали там. Поради тази причина 84% изтъкват необходимостта собствениците да информират хората за съществуването на зоните, когато предлагат информация за заведенията си онлайн.


От своя страна Националната комисия по правата на човека на Корея подчерта през 2017 г., че правата на децата трябва да се зачитат и да имат приоритет пред свободата на собствениците да управляват бизнеса си.


Източник: The Korea Times

Комментарии


bottom of page