top of page
  • albenacacheva

Приложението Google Translate вече не е достъпно в Китай


Google Translate, една от малкото останали потребителски услуги, които американският технологичен гигант предоставяше в континентален Китай, вече не е достъпна в страната, което е поредното отстъпление на компанията от най-големия интернет пазар в света.


Приложението е недостъпно за потребителите от събота. Те биват пренасочени към обща лента за търсене, като на нея има съобщение, което ги приканва да маркират уебстраницата на услугата в Хонконг, която също е недостъпна в континенталната част на страната.


Вградената функция за превод в браузъра Chrome на Google също е станала недостъпна в страната, според различни публикации на потребители в китайските социални медии.


За хода на преустановяване на услугата Google Translate в Китай съобщи първо TechCrunch. Google заяви пред американския сайт за онлайн новини, че оттеглянето на приложението се дължи на "ниска степен на използване" в континенталната част на страната.


Google не отговори веднага на молбата за коментар в неделя.


Въпреки че редица китайски технологични компании предоставят редица преводачески услуги, приложението Google Translate има голяма потребителска база в страната. През август китайският уебсайт на Google Translate е регистрирал 53,5 милиона посещения от десктоп и мобилни потребители взети заедно, според данни на платформата за уеб анализ Similarweb.


Стъпката за прекратяване на Google Translate в континенталната част на страната отразява сложната история на американския технологичен гигант с китайското правителство.


Google обяви излизането си от континенталната част на Китай през януари 2010 г., позовавайки се на целенасочени кибератаки, произхождащи от страната, и на сблъсъка с Пекин заради засиления контрол върху онлайн свободата на словото. Впоследствие китайското правителство блокира услугите на Google в континенталната част на страната.


Но през март 2017 г. Google Translate беше въведен отново на континенталната част без много шум след седемгодишно отсъствие. За завръщането на Google в Китай се спекулираше широко още през предходната година.


През уикенда в китайските социални медии потребителите изразиха съжаление за загубата на Google Translate.

"Не можеш да използваш това и не можеш да използваш онова, като трябва да четеш чуждестранни документи всеки ден", пише един потребител на китайския сайт за въпроси и отговори Zhihu.
"Сега не знам какво да правя."

Google, която направи няколко опита да съживи присъствието си в континенталната част на страната, извършва скромни операции извън основния си бизнес с търсачки. Те включват услуги за разработчици, подкрепа на китайски компании за онлайн реклама в чужбина и приложение за управление на съхранението Files Go.


През юли 2018 г. Google стартира мини игра, която веднага стана популярна в супер приложението WeChat на Tencent Holdings. Месец преди това Google инвестира 550 млн. долара в китайската компания за електронна търговия JD.com.


През декември същата година главният изпълнителен директор на Google Sundar Pichai заяви пред комисия на Конгреса на САЩ, че компанията "няма планове" да възобнови търсачката в Китай, въпреки че продължава да обмисля идеята.


Това сложи край на спекулациите, които се бяха появили през август 2018 г., че Google планира да пусне цензурирана версия на своята търсачка в Китай, която ще включва в черен списък сайтове за правата на човека, демокрацията, религията и други въпроси, считани за деликатни от китайското правителство.


Източник: The Korea Times

bottom of page