top of page
  • albenacacheva

Индия забранява 54 китайски приложения от съображения за сигурност



Този ход идва в момент, когато дългогодишният териториален спор между двете ядрени държави остава нерешен.


Според публикация на местен вестник, Индия е забранила 54 китайски приложения, като се е позовала на опасения за сигурността. Това е най-новият случай на напрежение между двете съседки, които са в продължителен граничен спор, оказващ влияние върху бизнес сделките.


Министерството на електрониката и информационните технологии на южноазиатската държава е забранило приложения, включително такива, принадлежащи на големи китайски технологични фирми като Tencent, Alibaba и NetEase. Въпросните апликации са ребрандирани версии на приложения, вече забранени от Индия през 2020 г., съобщи Economic Times в понеделник.



Говорител на Министерството на вътрешните работи не коментира въпроса веднага.

Този ход от страна на Индия идва в момент, когато дългогодишният спор между двете ядрени държави остава нерешен. През 2020 г. той прерасна в кървава схватка, при която загинаха войници и от двете страни, и доведе до по-строги закони в Индия за инвестиции от Китай, включително първоначалната забрана на приложенията.


Индия и Китай имат обща необозначена граница с дължина 3488 км. по протежение на Хималаите, където двете държави са съсредоточили хиляди войници, танкове и артилерийски оръдия.


Напрежението между двете страни остава, като още миналия месец началникът на индийската армия посочи риска от китайска агресия.


Източник: BLOOMBERG


bottom of page