top of page
  • Sakura

От А до Я: наръчник на модните тенденции в Китай


За да останат на върха на управляваните от алгоритми фийдове в социалните мрежи, създателите от поколението Z правят ново съдържание с дезориентираща скорост, черпейки от всеки стил и субкултура наведнъж. Произхождайки до голяма степен от TikTok и Instagram, много от тези естетики са се разпространили в Китай и отвъд, а местната младеж поставя свой културен акцент върху стиловете.


Въпреки че тези модерни думи могат да изчезнат толкова бързо, колкото са се появили, е важно за бизнеса да се следят. Повече от просто маркетингови прищявки, тези тенденции могат да осигурят по-широка представа за поведението и ценностите на Gen Z при пазаруване.


По-долу е наръчник, който ще ви запознае с модните термини в Китай и други модерни естетики.


Американско ретро

Типично американска естетика се налага и в Китай, като навежда на мисълта за популярен ученик. Вдъхновено от американската мода през 80-те и 90-те на XX век и холивудски филми като Clueless, американското ретро може да изглежда или готино и небрежно (летни якета, сини дънки, бейзболни шапки и маратонки), или много спретнато с карирани поли и пуловери с V-образно деколте. В Xiaohongshu хаштаговете „Американски винтидж“ (美式复古) и „Американски винтидж стил“ (美式复古穿搭) са спечелили съответно 2,6 милиарда и 225 милиона гледания, тъй като потребителите на мрежата се забавляват да косплейват като американски тийнейджъри.


Азиатско baby girl

Изкуствени мигли, боядисана коса, татуировки и рейв облекло са запазените марки на този вид. Той произхожда от азиатската диаспора през 90-те години, като естетиката е прераснала в глобална субтенденция. Тъй като по-тежкият грим и пиърсингите се различават от обичайните стандарти за красота в Азия, този ABG стил демонстрира как се гледа на азиатците, падащи си по запада, докато оставя впечатление, че последователите му са били в чужбина.


Athflow

Описан от Pinterest като „достатъчно професионален за офиса“ и „достатъчно удобен за дивана“, athflow съчетава разпускането с нотка елегантност. Това означава, че този вид може да бъде пресъздаден с различни марки - от луксозни като Max Mara до улични като Yeezy и Fear of God. В Китай Хейли Бийбър е момичето на този стил и често е снимана в голямо сако, съчетано с анцуг и масивни маратонки.


Балет

Има причина балетните туфли на Miu Miu да бяха най-модерните през третото тримесечие на 2022 г. Балетното облекло, което отдавна е вдъхновявало висшата мода, сега скача и в гардеробите на нетанцуващите с leg warmers, поли от тюл, блузи, панделки в косите и балетни обувки, включени в елегантни ежедневни визии. В Китай тази мода се е разпространила благодарение на к-поп идоли като Jennie и азиатски марки като Pehrt и Neiwai Active.


Барби

Филмът на Грета Гъруиг накара всички да отдадат почит на емблематичната кукла. Позната с момичешката си, но класически шик естетика Барби връща мини роклите, огромните обувки на платформа, шнолите за коса, скрънчитата, правоъгълни слънчеви очила от 90-те и други подходящи аксесоари – предимно в розов цвят, разбира се. Но Barbiecore е нещо повече от бляскави Y2K тоалети; става въпрос за празнуване на женствеността и увереността.


Blokecore

Перфектна за подкрепянето на любимия ви футболен отбор или вечер навън с момчетата, blokecore е типичната спортна мъжка естетика. Вдъхновена от британската култура по баровете през 1990 г., видът се състои от ретро футболни фланелки, прави дънки и маратонки, особено от марки като Adidas, Nike, Umbro и Fila. Миналогодишното Световно първенство по футбол в Катар предизвика вълна от вдъхновени от футбола улични стилове в Китай, като хаштагът „blokecore“ на Xiaohongshu спечели над 11 милиона разглеждания. Тъй като първенството се провежда на всеки четири години, очаквайте модата да се завърне в бъдеще.


Градско момче

Създадена за първи път от японското списание Popeye, тенденцията е както звучи: мода за момчета в града. Стилът на градското момче е доста разнообразен, но често се фокусира върху простотата, свободата и пластовете, небрежно смесвайки елементи от японско облекло за свободното време, американско улично облекло и gorpcore в неутрални и земни тонове или тъмносини.


Cleanfit

Подобно на градското момче, cleanfit тенденцията също залага на приглушени цветове и минималистичен дизайн. За разлика от някои от по-шумните визии в този списък, няма преувеличени лога или щампи, а кройката не е нито прекалено стегната, нито твърде свободна (градското момче има много широки кройки). Потребителите жадуват за изчистени продукти или дори приглушен лукс без прекомерната цена; сетете се за едноцветни ризи, пъхнати в бели панталони. Заради простотата си винаги този стил ще бъде на мода.


Clogcore

Благодарение на удобството, възможността за персонализиране и популярността сред местни икони като Bai Jingting, посланик на Crocs, тези обувки станаха неиронично забавни и готини. В Xiaohongshu хаштагът “holey shoes” има над 606 млн. разглеждания, като много нетизени показват дрънкулките си - от шикозни в стил Chanel до фигурки на Pop Mart. Clogcore е страхотен пример как една ниша може да се превърне в национален хит чрез индивидуализиране.


Cottagecore

Представете си, че живеете в книга на Джейн Остин или в света на Bridgerton по Netflix. Семпъл, но изящен, cottagecore включва детайли като ръкави буфан, флорални принтове и яки Peter Pan. Но освен моден стил е и начин на живот: cottagecore отбелязва свързването с природата и връщането към традиционните умения като печене на хляб, градинарство и бродиране. Популярността му има логика в Китай, където младежите отдавна се оплакват от градската суматоха и са започнали да възприемат по-бавния ритъм на живот.


Courtcore (или tenniscore)

За да не се бърка с облеклото на Гуинет Полтроу в съдебната зала, courtcore се отнася за модата, вдъхновена от тениса, който стана популярна дейност по време на пандемията. Характеризира се с блузи с поло, плисирани поли и плетени жилетки, обикновено в бяло, и тенденцията въплъщава лукс и свободно време - като лято в кънтри клуб. Спортни и луксозни марки като Lacoste, Gucci и Tory Burch се включиха в стила. Един китайски потребител коментира, че заради тази тенденция е започнал да се учи да играе тенис.


Допамин облекло

Както името подсказва, в тенденцията става въпрос за подсилване на настроението чрез ярко и забавно облекло. Дрехи в цветовете на дъгата, меки платове, сладки аксесоари и свободни кройки - всичко става, стига да се чувствате добре и да ви кара да се усмихвате. Тенденцията беше популяризирана от създатели в Douyin като Baizhou Xiaoxiong.


Френско момиче

Китайските любители на модата, изморени от локдауни или просто искащи да се телепортират до града на любовта, се обърнаха към ретро роклите с флорални мотиви за утеха. Това постави нишови френски марки като Rouje и Réalisation Par, както и по-големи съвременни марки като Maje и Sandro, на вниманието на потребителите. Освен привлекателността на плавните, женствени силуети, стилът придоби популярност благодарение на момичета като Jeanne Damas и Sabina Socol, които го промотират в Xiaohongshu.


Гейминг момиче

Момичетата от поколение Z в Китай обогатяват гардеробите и домашния си декор с тази последна тенденция. Смесвайки елементи от японския kawaii с Тик-Ток естетиката на е-момичетата, визията се характеризира със слушалки с котешки уши и японски училищни униформи, като обикновено декорът е стая с неонови светлини, аниме мърч и най-новото гейминг оборудване.


Gorpcore

При gorpcore става въпрос за постигането на визия тип отивам на къмпинг. Това е вариант на японския стил Yama, или планинска естетика, която съчетава практично връхно облекло в земни тоново като пухени якета и карго панталони, давайки тласък на марки като Timberland, Patagonia и Arc’teryx. Тенденцията нараства заедно с бума на дейностите на открито в Китай.


Kidcore

Подобно на допаминовото облекло, при kidcore става въпрос за ярки цветове и изваждането на вътрешното дете в човек чрез модата. Разликата е, че тук има по-голям акцент върху носталгията и се романтизира поп културата от 1990 и 2000 г. Сетете се за времето на приятелските саморъчно направени гривни, сладките стикери, анимациите, дънковите гащеризони, цветни чорапи и плюшени животни. Дори марки като Bottega Veneta, Prada и Marco Rambaldi се възползваха от тенденцията и се вдъхновиха от детските играчки и облекла.


Mermaidcore

Mermaidcore се популяризира това лято благодарение на игралната адаптация на Малката русалка. Дизайнерите се вдъхновяват от тези митически създания и представят блестящи материи, горнища на бикини, щампи на миди и морски звезди, перлени аксесоари и, разбира се, прилепнали рокли тип русалка. В допълнение към обсъждането на филма нетизените също качват уроци за грим, вдъхновен от водата, и подводни фотосесии, докато носят опашки на русалки.


Нов китайски стил

Китайските стилни дами също поставят собствената си естетика на световната сцена, като придават на традиционното културно облекло модерен привкус. Уникални детайли като китайската яка и роклята cheongsam хармонично се смесват със западното градско и ежедневно облекло, създавайки набор от визии, които могат да се носят в офиса или в града. Като се има предвид силната национална гордост на китайските потребители, не е чудно, че свързаният хаштаг има над 814 млн. разглеждания в Xiaohongshu и повече местни марки се появиха през годините.


Old money

Пролетната колекция за 2023 г. на Ralph Lauren е отличен пример за този аристократичен стил. При old money облеклото е като за онзи мечтан живот в Хемптънс, характеризиращ се с панталони чино, оксфордски ризи, блейзъри от туид и жилетки. Това е стил, силно вдъхновен от Запада, и показва класа и вечна привлекателност. Базира се на колекционирането на дрехи, които си заслужават инвестицията, за разлика от бързаат мода.


Urbancore

Един от по-широко разпространените стилове, urbancore се вдъхновява от уличното облекло, скейтърската мода и техно облеклото. Въплъщава, както се казва в Aesthetics Wiki, „младежки и донякъде бунтарски дух на тийнейджър, живеещ в носталгично време“. Но в Китай терминът губи част от предимството си, дефиниран в Xiaohongshu като спортно облекло за открито в града. По същество той включва елементи за спортно облекло като тенис поли, жилетки с джобове и рибарски шапки в ежедневно облекло - почти като диетична версия на gorpcore.


Източник: Jing Daily





bottom of page