top of page
  • bknmoni

Китай се стреми да премахне натиска от домашните върху учениците


Според държавните медии в Китай е прокаран закон за образованието, насочен към намаляването на натиска от прекомерната домашна работа и интензивното обучение след училище. От родителите се изисква да осигурят на децата си достатъчно време за почивка и упражнения, както и да не прекарват твърде много време онлайн. През август Китай забрани писмените задачи за шест и седемгодишни деца.

Според източници тогава е било навредено на физическото и психическото здраве на учениците и поради тази причина забраната се е наложила. През последната година държавата въведе и редица мерки, насочени към „пристрастяването“ на децата към интернет и популярната култура. Последната мярка беше приета в събота от Постоянния комитет на Националния народен конгрес, който е постоянният законодателен орган на страната. Пълните подробности на закона все още не са публикувани, но според медии той насърчава родителите да възпитават морала, интелектуалното развитие и социалните навици на децата си. Местната власт ще отговаря за изпълнението, като например осигуряване на финансови средства за „обогатяване на извънкласните дейности“. Законът обаче получи смесени реакции в Weibo, като някои потребители похвалиха стремежа към добро родителство, а други се усъмниха дали местните власти или самите родители ще се справят със задачата.

Аз работя от 9 до 21 часа, 6 дена в седмицата, и когато се прибера, ще трябва да се грижа и за семейното образование? - оплака се един от потребителите във вестник South China Morning Post.

През юли Пекин лиши фирмите за онлайн обучение, работещи в страната, от възможността да печелят от преподаването на основни предмети. Новите насоки също така ограничиха чуждестранните инвестиции в индустрията и нарушиха частния сектор, който печелеше около 120 милиарда долара (87 милиарда британски лири) преди преразглеждането. По това време този ход се разглеждане, сякаш властите се опитват да облекчат финансовия натиск за отглеждането на деца, след като Китай отчете рекордно ниска раждаемост. Неравенството в образованието също е проблем – по-заможните родители са готови да похарчат хиляди, за да могат децата им да учат в най-добрите училища. Източник: BBC

bottom of page