top of page
  • Team BKNews

Китай облекчава правилата за карантиниране при COVID като част от ключови корекции в политиката


Здравните власти в Китай заявиха в сряда, че асимптомните и леки случаи на COVID-19 ще позволят на хората да се карантинират у дома, като това е най-силният знак, че Китай подготвя народа си да живее с вируса.


Повечето случаи на заразяване с коронавирус са асимптоматични или леки и не се изисква специално лечение, се казва в изявление на Националната здравна комисия:

Хората без симптоми или с леки такива могат да се изолират в домовете си, със същевременно засилване на наблюдението на здравето, и ще могат да се преместят в определени болници за лечение своевременно, ако състоянието им се влоши.

В продължение на близо три години Китай гледаше на COVID-19 като на опасно заболяване наравно с бубонната чума и холерата, но от миналата седмица властите признаха намалената способност на вируса да причинява заболяване, докато някои китайски експерти предположиха, че не е по-смъртоносен от сезонния грип.


Промяната в карантинните протоколи отразява корекции в мерките за превенция и контрол според характеристиките на мутациите на вируса, заявиха от NHC.


Домашната изолация за заразените бележи значителна промяна в правилата.


По-рано през годината беше налаган локдаун на цели общности, понякога за седмици, дори и след един открит положителен случай. През миналия месец нови и по-малко стриктни правила изискваха локдаун само на засегнати сгради.


Зоните с висок риск трябва да бъдат точно дефинирани по сграда, единица, етаж и домакинство и не трябва произволно да се разширяват до цели жилищни комплекси и общности, казват още от Националната здравна комисия.


Източник: Reuters



bottom of page