top of page
Team BKNews

Десетима души починаха след пожар в блок в Urumqi


10 души са починали след пожар в жилищна сграда в Urumqi, столица на региона Xinjiang, който е под Covid локдаун от август.


Държавните медии казват, че жилищният комплекс Jixiang в квартал Tianshan е идентифициран като зона с нисък риск, в която на живущите им е било позволено да напускат сградата, "за да извършват дейности" на долния етаж. Но съобщеното беше посрещнато със скептицизъм онлайн, където потребителите поставят под въпрос дали случаят е бил такъв.


Съобщава се, че пожарът е избухнал преди 20 ч. и е отнело около четири часа, за да бъде изгасен, според държавната медия Xinhua. Пожарът е избухнал на 15-ия етаж в резултат на електрическа повреда и се е разпространил до 17-ия етаж, като димът е достигнал 21-ия етаж.


Общо 19 души, включително десетимата починали, са били лекувани поради вдишване на дим. Съобщава се, че оцелелите са получили наранявания без опасност за живота и са в стабилно състояние.


Твърденията, че комплексът е бил определен за нискорисков и живеещите там са може ли да излизат навън, бяха поставени под въпрос от потребители, които споделиха екранни снимки от приложения за здравен код, показващи, че жилищният комплекс Jixiang е посочен като зона с висок риск.


Търсенето на South China Morning Post в записите от здравната комисия на Xinjiang, които да покажат промени в нивото на риск от 5 ноември, не намира доказателство, че комплексът Jianxiang е бил преместен в зоните с нисък риск.


Потребителите също питат защо е отнело 4 часа на пожарникарите да изгасят пламъка. Множество видеоклипове, качени в платформи за стрийминг на живо и Weibo, показват пожарни коли, очевидно неспособни да получат достъп до комплекса и заседнали в тесни улички, близо до някои барикади.

От 10 август Urumqi преминава през най-дългия и тежък Covid локдаун. В четвъртък миналата седмица градът актуализира своя контрол на Covid, за да позволи на жителите в райони, които не са докладвали случаи в продължение на пет поредни дни, да напуснат дома си по „подреден и контролиран“ начин.


Промените бяха обявени дни след като Държавният съвет, кабинетът на Китай, обяви серия от корекции на контрола на Covid, включително облекчаване на блокировките и масови тестове в целия град.


След облекчаването ежедневният брой на заразени скочи до рекордно високо ниво. Националната здравна комисия съобщи за повече от 32 695 локални случая в петък сутринта, включително 29 654 без симптоми.


Броят на случаите надхвърли предишния пик в средата на април, когато Шанхай беше под строго блокиране и бяха докладвани повече от 29 000 местни случая в цялата страна.


Към четвъртък Xinjiang съобщи за общо 977 нови случая, само 20 от които са показали симптоми.


Източник: SCMP



Comentários


bottom of page