top of page
  • albenacacheva

Шокиращите протести срещу Covid мерките са огромно предизвикателство за китайските лидери


Проявите на несъгласие не са нещо необичайно в Китай.


През годините внезапни местни изблици на неподчинение биват предизвикани от различни проблеми - от токсично замърсяване до незаконни заграбвания на земя или лошо отношение към даден член на общността от страна на полицията.


Но този път нещата са различни.


Има една тема, която е на преден план в съзнанието на китайците, и на мнозина все повече им е писнало от нея, предизвиквайки широк отпор срещу въведените от правителството ограничения срещу Covid.


Гражданското недоволство се изразява под формата на разбиване на бариери, предназначени да наложат социално дистанциране, а сега и като големи улични протести в градове и университетски кампуси в цялата страна.


В известен смисъл е трудно да се обясни колко шокиращо е да чуеш тълпа в Шанхай, която призовава китайския лидер Xi Jinping да подаде оставка.


Тук е изключително опасно да се критикува публично генералният секретар на Комунистическата партия. Рискувате да бъдете вкарани в затвора.


И все пак протестиращите са там, на шанхайската улица (Wulumuqi Lu), която носи името на града в провинция Xinjiang, където пожар уби 10 жители, и се спекулира, че именно ограниченията срещу Covid са попречили на спасителните дейности.

Един от протестиращите крещи: " Xi Jinping!"
Стотици отговарят: "Оставка!"
Отново и отново: " Xi Jinping! Оставка! Xi Jinping! Оставка!"
Скандирането също се разнася: "Комунистическа партия! Оставка! Комунистическата партия! Оставка!"

За една политическа организация, която няма по-голям приоритет от това да остане на власт, това е най-голямото предизвикателство.


Изглежда, че правителството драстично е подценило нарастващото недоволство от подхода "нулев Ковид" - политика, неразривно свързана с г-н Xi, който неотдавна обеща, че няма да се отклони от нея.


Нещо повече, няма лесен изход от ъгъла, в който партията изглежда се е поставила.


Тя разполагаше с три години, за да се подготви за евентуално отваряне, но вместо да изгради повече отделения за интензивно лечение в болниците и да наблегне на необходимостта от ваксинация, тя вложи огромни ресурси в масови тестове, съоръжения за затваряне и изолация, предназначени да спечелят войната срещу вирус, който никога няма да изчезне.


Източник: BBC

Comments


bottom of page