top of page
  • Team BKNews

Baekhyun, Xiumin и Chen подават жалба до Комисията за справедлива търговия срещу SM; SM с решение


На 5 юни правният представител на Baekhyun, Xiumin и Chen обяви, че са подали жалба до Комисията за справедлива търговия срещу SM Entertainment за „злоупотреба с висша позиция при договаряне“.


Основните точки на оплаквания са:

1. Въпреки решението на Комисията за справедлива търговия за забрана на [нелоялните договори] на SM два пъти, през 2007 г. и 2011 г., SM не коригира [договорите].
2. Изчисляването на ексклузивния договорен период от „дебютната дата в развлекателната индустрия“ (вместо от датата, на която е подписан ексклузивният договор) води до прекалено дълъг договорен период, период, който се определя по преценка на агенцията, и вече е потвърден, че е несправедлив, но SM все още не следват коригиращите мерки на Комисията за справедлива търговия.
3. Чрез резолюцията на Комисията за справедлива търговия от 2007 г. SM вече получиха решението, че договорният период от „5 години от датата на дебюта (вместо датата на подписване на договора)“ е прекалено дългосрочен, но SM всъщност подписаха още по-несправедливи договори чрез определяне на периоди от седем години в изключителния договор и три години в допълнителното споразумение.
4. SM нарушават заповедта за коригиране на Комисията за справедлива търговия, като продължават да използват възможността за безразборно удължен срок на договора по причини като дейности в чужбина, които дори не са потвърдени по време на подписването на договора.
5. Последващите ексклузивни договори, които автоматично се удължават до постигане на броя на издадените албуми, са изключително несправедливи, тъй като не е определен минимален период от време.
6. Подадохме жалба до Комисията за справедлива търговия с надеждата, че малката ни смелост ще бъде от полза за създаването на справедлива популярна култура [индустрия] и в името на младите изпълнители.

SM Entertainment също пуснаха ново изявление, в което споделят решението си по въпроса:

По отношение на неотдавнашното искане за предоставяне на копия от отчети на споразумение от Byun Baek Hyun, Kim Jong Dae и Kim Min Seok (наричани по-долу „тримата изпълнители“), бихме искали да ви информираме за решението, което взехме след внимателно обмисляне.
1. Отчетите за споразумение са поверителна информация, която не може да бъде разкривана на трети страни.
– В случай на група се изисква специално внимание, тъй като те съдържат информация и за други членове.
Отчетите за разплащане може да включват различна информация като подробности за специфичната дейност на всеки артист, процент и метод на разплащане, авансово плащане и т.н. Това е поверителна информация на нашата агенция, която не трябва да се излага на трети страни, като например конкуренти. Освен това, в случай на група, съставена от няколко членове, [предоставянето на отчети] е възможно само когато има доверие в неразкриването, тъй като информацията на други членове може да бъде разкрита.
На първо място компанията ни непрекъснато предоставя на изпълнителите си възможности да разгледат подробностите по споразумението. Всъщност е имало изпълнители, които са имали въпроси или мнения относно детайлите или са питали за допълнителни разяснения, и напълно сме обяснявали всеки път.
2. Твърденията на правния представител на тримата изпълнители
- Те продължават да мълчат относно нашите искания за споразумение за поверителност, като например дали няма участие на трета страна, и само повтарят искането си за копия.
- Изяснили са, че няма трета замесена страна, само пред медиите, а не и пред нас.
При обстоятелствата, при които участието на трета страна се съобщава [на нас] чрез различни източници, нашата компания е загрижена, че има друго негативно намерение на законния представител на тримата артисти и спрямо техните искания да им бъдат предоставени копия, като същевременно споменават прекратяването на договорите, въпреки че имат възможност да ни посетят по всяко време, за да разгледат отчетите и да представят своите становища.
Поради тези опасения, когато получихме искането от тримата изпълнители да предоставим копия, многократно питахме представителя за потвърждение на аспекти като този "дали тримата изпълнители са подписали двойни договори с трета страна, която може да наруши ексклузивния ни договор" и "дали представляват само тримата изпълнители". Също така е вярно, че представителят на тримата изпълнители запазва мълчание на въпросите ни.
Наскоро представителят на тримата изпълнители изясни на пресата, а не на компанията ни, че няма замесена трета страна в действията на тримата изпълнители или че молбата за копия от отчети е право на тримата изпълнители. Вътрешно много хора изразяват притесненията си дали може да се вярва на представителя на тримата изпълнители и дали няма трета страна въпреки многобройните опровержения и обстоятелства.
3. Решението на компанията за EXO
- Решихме да предоставим копия от споразуменията със съгласието и разбирането на членовете на EXO при условието, че тримата изпълнители и правният представител няма да ги използват за несправедливи цели.
– Ще направим всичко възможно да не се намесваме в дейностите на EXO.
След обсъждане, при предпоставката, че получим потвърждение, че тримата изпълнители и техният законен представител няма да използват [докладите] за други несправедливи цели освен за проверка на подробностите за споразумението, агенцията реши да предостави копия от докладите за споразумение на тримата изпълнители. Ние обяснихме тази ситуация на членовете на EXO освен на тримата изпълнители и помолихме за тяхното съгласие и разбиране относно предоставянето на копия от докладите.
Чрез тези мерки агенцията се надява, че можем да предадем нашите искрени чувства на любов и уважение към всички членове на EXO, както и към феновете, които ценят EXO.
По въпроса, повдигнат от тримата изпълнители, се появяват различни информации за агенцията, но ние не ги опровергаваме подробно една по една. Искаме обаче да уточним, че договорите не се прекратяват чрез едностранно уведомление с недостатъчни доказателства. Също така, освен да търсим правна и морална отговорност от онези, които дават грешни съвети на третата страна или тримата изпълнители, ние ще продължим да правим всичко възможно, за да постигнем взаимно споразумение с тримата изпълнители, които ценим. Ще направим всичко възможно да не възпрепятстваме дейностите на EXO, които феновете очакват.
Благодарим.

Източник: Soompi

bottom of page