top of page
  • nyappey

Страни обявиха бойкот на Олимпийските игри в Пекин

Канада се присъедини към Австралия, Великобритания и Съединените щати в дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин в сряда, като Китай нарече бойкота „клеветническа кампания“.Съединените щати бяха първите, които обявиха бойкота тази седмица, като заявиха в понеделник, че техните правителствени служители няма да присъстват на Олимпийските игри в Пекин през февруари заради „зверствата на Китай“ с човешките права, седмици след преговорите, насочени към облекчаване на напрегнатите отношения между двете най-големи икономики в света.


Китай заяви във вторник, че Съединените щати ще „платят цена“ за решението си и предупреди за контрамерки, но не предостави подробности. Международният олимпийски комитет (МОК) се опита да омаловажи нарастващия дипломатически бойкот.


Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че Пекин ще е наясно с дългогодишните опасения на Запада относно човешките права в Китай.

Не трябва да е изненада, че решихме да не изпращаме дипломатическо представителство.

Решението на Трюдо изглежда със сигурност ще добави напрежение към отношенията, които вече са обтегнати заради задържането на главния финансов директор на Huawei Technologies Co Ltd Мън Уанджоу със заповед на САЩ.


Президентът на МОК Томас Бах заяви, че Комитетът винаги е бил загрижен за участието на атлетите в Олимпийските игри.


Председателят на комитета на спортистите на Пекин 2022 каза, че игрите са сцена за спортисти, а не писта за политика, според агенция Xinhua.


Янян - първият златен медалист от Зимни олимпийски игри в Китай - заяви следното:

„Политизирането на спорта и използването на Олимпийските игри като средство за политически цели от отделни политици несъмнено би нарушило Олимпийската харта.“

Попитан по-рано в парламента дали страната му ще последва примера на Вашингтон, британският премиер Борис Джонсън каза:


„На практика ще има дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, не се очаква да присъстват министри и официални лица.“
„Не смятам, че спортните бойкоти са разумни и това остава политиката на правителството“, добави той, като посочи, че британските спортисти все още ще се състезават.

Отношенията между бойкотиращите страни и Китай са напрегнати през последните години.


САЩ обвиниха Китай в геноцид при репресиите срещу уйгурите и други мюсюлмански малцинствени групи в Синдзян-уйгурския автономен регион. Китай отрича всички твърдения за нарушаване на правата на човека, заявявайки, че неговата мрежа от лагери за задържане в Синцзян-уйгурския автономен регион е за „превъзпитание“ на уйгурите и други мюсюлмани.


Отношенията са обтегнати и заради репресиите срещу политическите свободи в Хонконг и притесненията относно китайската тенисистка Пън Шуай, която не беше виждана седмици, след като обвини висш правителствен служител в сексуално насилие.


Нова Зеландия няма да изпраща свои служители поради пандемията, но също така изрази загриженост относно проблемите с човешките права в Китай.


Твърди се, че други страни - включително Япония - обмислят дипломатически бойкот на Игрите.


Италия казва, че не планира да се присъедини към дипломатическия бойкот.


Руският президент Владимир Путин прие покана да присъства, въпреки че на страната му беше забранено да се състезава заради допинг скандал през 2014 г.


Източници: BBC, Reuters

Comments


bottom of page