top of page

Yoon отхвърли специален закон за разследване на трагедията в "Итеуон"

Президентът на Южна Корея Yoon Suk Yeol отхвърли специален закон, насочен към разследването на смъртоносното струпване на тълпа в "Итеуон", Сеул, което доведе до смъртта на 159 души.


Правителството аргументира отхвърлянето, като заяви, че законът, движен от опозицията, подкопава конституционните принципи поради намерението му да създаде комисия за разследване.


Администрацията на Yoon планира да предложи обезщетение и подкрепа на семействата на жертвите, вместо да проведе специално разследване. Този план е предназначен да отговори на техните нужди преди местен съд да се произнесе по делата, заведени срещу правителството.


Отхвърлянето обаче се очаква да предизвика ответна реакция, тъй като семействата на жертвите твърдят, че не искат обезщетение, а искат да разберат дали полицията и държавните служители са си свършили работата, за да предотвратят струпването.


Многократното вето на Yoon върху законопроекти, предложени от основната опозиционна Демократическа партия на Корея (ДПК), допринасят за нарастващото усещане, че законодателният процес е на практика спрял.


Това е деветият законопроект, на който Yoon е наложил вето, което го утвърждава като президента, отхвърлил най-много законопроекти, приети от Народното събрание, откакто страната премина към преки президентски избори през 1987 г.


Президентската канцелария цитира напредъка на ДПК по проблемен законопроект като една от причините за отхвърлянето. Но последователното вето на президента върху законопроекти, одобрени от събранието, подкрепя мненията, че Yoon не желае да прави компромис.


Източник: The Korea Times

bottom of page