top of page
Team BKNews

Посрещане на пролетта с Васант Панчами


Васант Панчами отбелязва началото на пролетния сезон. В източния регион на Индия, особено в Западна Бенгалия, се празнува като Сарасвати Пуджа. В Punjab и щата Bihar е известен като Фестивала на хвърчилата.


ИСТОРИЯ

Вярва се, че Сарасвати, богинята на знанието, музиката и всички изкуства, е родена на този ден и хората я почитат, за да получат мъдрост.


ПРАЗНУВА СЕ В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Фестивалът се отбелязва и в учебни заведения като училища и университети. Богинята се счита за олицетворение на мъдростта, затова се смята, че може да даде много мъдрост и знания на хората, които я почитат. Учениците, студентите и учителите носят нови дрехи, молят се на богинята и се организират различни програми с песни и танци.


ЗНАЧЕНИЕ

Значението му в Индия е голямо. Денят се счита за изключително подходящ за започване на нова работа, брак или изпълнение на обреда griha pravesh.


ЗНАЧЕНИЕТО НА ЖЪЛТИЯ ЦВЯТ

Празникът бележи времето за прибирането на реколтата от синапа, който е жълт, като това е любимият цвят на Сарасвати. Ето защо се носят жълти дрехи, а храната се сервира в жълти или в цвета на шафрана чинии.


ХРАНА

Цветът на Васант е жълт и символизира мира, просперитета, светлината, енергията и оптимизма. Традиционните деликатеси също са в жълто. Обикновено в почти всяка къща се прави сладък ориз с шафран и се предлагат сушени плодове.

Източник: Times of India





Comments


bottom of page